Van alle huishoudelijke klusjes vinden we strijken het minst aangenaam. Meer zelfs: we proberen strijken zoveel mogelijk te vermijden. Maar: soms kan het niet anders, en dan zorgen onderstaande tips ervoor dat het toch nog vlotjes vooruit gaat.

1. Probeer niet te moeten strijken

De allerbeste strijktip: zorg dat je gewoon niet moet strijken! Kijk uit naar kleren in makkelijke stofjes, genre: wassen, drogen en dragen. Geloof ons, een beetje research voor je een kledingstuk koopt, bespaart je wat strijken betreft heel wat tijd en energie.

2. Het juiste materiaal

Tuurlijk kun je niet alles in een ‘strijkloos’ stofje kopen, maar nu en dan zal je toch eens het strijkijzer moeten bovenhalen. En net zoals dat ook bij alle andere huishoudelijke klusjes geldt: het begint met goed materiaal. Wat je nodig hebt, is een stabiele strijkplank met een (stoom)strijkijzer, en strijkspray en/of een spray met water.

3. Van lage naar hoge temperatuur

Begin met de kleding te strijken die de laagste temperatuur vraagt. Kleding die op hoge temperatuur gestreken moet worden, doe je het laatst. Het is makkelijker om een strijkijzer op te warmen, dan het te laten afkoelen.

4. Zorg dat de stof nog een beetje vochtig is

Strijken gaat zoveel beter als de stof nog een beetje vochtig is. Heb je een strijkijzer met stoomfunctie? Ideaal om die kreuken uit je bloesje te krijgen! Let er wel op dat je niet te veel stoomt; dan wordt de stof te nat. En ook niet stomen als het strijkijzer nog niet warm genoeg is; dan zal het ijzer gaan lekken.

5. Gebruik een plantenspuit

Indien je geen stoomstrijkijzer hebt, vul dan een plantenspuit met water en gebruik dit om de stof licht te bevochtigen. Tip: voeg aan het water in de plantenspuit enkele druppels etherische olie, je kleding ruikt er heerlijk van!

6. Voor hardnekkige kreukels

Hardnekkige valse plooien en kreukels kun je aanpakken met een extra stroomstoot of een paar keer extra sproeien. Strijk daarna de stof zonder stoom weer helemaal droog.

7. De verkeerde kant

Sommige stoffen (zwarte of rode kleren, stoffen met print of borduursel, zijde… ) strijk je best binnenstebuiten, om te voorkomen dat ze gaan glimmen of beschadigd worden.

8. Delicate stoffen

Kwetsbare stoffen strijk je altijd binnenstebuiten. Leg als extra bescherming een keukenhanddoek op de stof. Handig zijn ook de speciale strijkdoeken die je kunt kopen om veilig alle stoffen te strijken.

9. De magie van folie

Aluminiumfolie op je strijkplank reflecteert de warmte van je strijkijzer. Daardoor wordt je wasgoed ook vanonder meegestreken en worden kreuken dus dubbel zo snel weggestreken. Handig om tijd en energie te sparen. Haal de hoes van je strijkplank los, leg de folie op de plank (vouw de randjes netjes om de plank) en bevestig de hoes opnieuw.

10. Draag zorg voor je strijkijzer

Bij stoomstrijkijzers moet je het reservoir regelmatig ontkalken of het antikalkstaafje reinigen. Maak ook regelmatig de zool van het strijkijzer schoon; doe dat als het ijzer nog wat warm is, met een zachte doek en niet-schurend schoonmaakmiddel.