Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Indien je als huurder een overeenkomst sluit voor een nieuwe woonst mag je ervan uitgaan dat het pand in kwestie ook helemaal klaar is. Of niet? Onlangs bereikte me het verhaal van een verhuurder die een appartement grondig aan het renoveren was en al op zoek was naar een huurder. Klein detail: hij wist nog niet wanneer het appartement af zou zijn. Kan dit wel?

  1. Voorbehoud maken van ingangsdatum

Het is alvast gevaarlijk om een welbepaalde ingangsdatum te voorzien. Verbouwingen lopen nogal eens vertragingen op waardoor de geplande datum in het gedrang kan komen. Wordt er een huurovereenkomst ondertekend en wordt de afgesproken datum niet gehaald, dan riskeer je als verhuurder een schadevergoeding te moeten betalen aan de huurder. Je doet er dus goed aan een ingangsdatum onder voorbehoud op papier te zetten in de huurovereenkomst.

  1. Afspraken rond de afwerkingsgraad

Aangezien een kandidaat-huurder het appartement niet vooraf zal kunnen bezoeken, is het ook zaak om duidelijke afspraken te maken rond de inrichting en afwerking. Vermeld in het contract welke toestellen, meubels, gordijnen, … al dan niet aanwezig zullen zijn en meer algemeen welke afwerkingsgraad het pand zal hebben.

  1. Bindend contract

Wanneer huurder en verhuurder het eens zijn om een pand te verhuren tegen een bepaalde huurprijs, kan er al sprake zijn van een bindend huurcontract. Het feit dat er nog onduidelijkheid bestaat over de ingangsdatum en de afwerking, belet niet dat de huurovereenkomst toch al bindend kan zijn. Ook een mondeling afgesproken huur kan bindend zijn. Kortom, als verhuurder hoef je dus niet te wachten tot wanneer het pand volledig klaar is en de exacte ingangsdatum gekend is om te kunnen verhuren.

www.cib.be