Op stap in het overstromingsgebied Kalkense Meersen in Scheldeland

Het veer van Schellebelle roep je met de blauwe bel. Aan de overkant van de Schelde draait een dijk rond 159 hectare gecontroleerd overstromingsgebied. We stappen door de bloemrijke hooilanden van de Kalkense Meersen, de overkoepelende naam van dit prachtige natuur- en stiltegebied.

Het centrum van Schellebelle is blauwe zone. Je parkeert best op parking 2 van nv Van de Velde aan het Ruiterken. Volg de voetgangerspijlen naar het voetveer. Al in de 13de eeuw zette een schipper hier mensen over. Tot 1980 gebeurde dat puur op mankracht. Het terras van café Den Aard zit goed vol. We gaan links de dijk op. De Kalkense Meersen bestaat uit bloemrijke hooilanden en wilgen zover het oog reikt. Sommige stammen dragen een geheim, zoals een nestje steenuilen. Een reiger houdt zich schuil in het riet. Het is opvallend dat hoe dieper we ons in het gebied wagen, hoe stiller het wordt. Enkel het ruisen van de bomen is nog te horen. In dit open landschap voelt een weidevogel als de grutto zich bijzonder goed. Vooral in het voorjaar zijn deze speelse vogels te zien. Er zou hier ook al een visarend zijn gesignaleerd. Nu in de zomer is de soortenrijkdom wat minder.

Kunst van tenen

Waar we eventjes de wijk Den Aard aan lijken te tikken, staat rechts het wilgenkunstwerk Salicetum van Will Beckers uit 2012. Hij onderhoudt nog elk jaar het levend kunstwerk gemaakt van wilgentenen. Vroeger waren langs de Schelde heel wat ambachtslui actief die met wilgen werkten, zoals mandenvlechters en klompenmakers. Vandaag worden matten van gevlochten wilgenhout gebruikt om de bodem van de Schelde te beschermen tegen erosie.

We gaan over de dijk die het gecontroleerd overstromingsgebied Wijmeers omringt. Binnen deze dijk stonden tot voor enkele jaren nog weekendhuisjes en kon je vissen in de vele vijvertjes. Nu stappen we er door moerasbos en natte graslanden. Een ingreep die niet altijd op evenveel sympathie kon rekenen, maar die wel zijn nut aantoont. De aanleg van gecontroleerde overstromingsgebieden langs de Schelde, Rupel en Demer wordt het Sigmaplan genoemd en moet een groot deel van Vlaanderen vrijwaren van overstromingen. Het zijn tegelijk ook prachtige wandelgebieden.

Vosje gespot

Bovenop de dijk zien we duidelijk de verscheidenheid van wastine en hooilanden. Langs de dijk naast de Schelde staan grote fotopanelen met water als thema. Links zien we het gebied via bressen in de dijk geleidelijk aan volstromen met Scheldewater. Het verschil tussen eb en vloed langs de Zeeschelde bedraagt 4 à 5 meter.

Aan knooppunt 94 zoeken we terug de lager gelegen Wijmeers op. We stappen over een rivierduin. De duin vormde zich 8000 jaar geleden tijdens de IJstijd door zandverstuivingen. De duin zit vol gaten van hazen die hier massaal rondcrossen. Tussen het kreupelhout zien we plots ook een vos nieuwsgierig kijken.

Hier grazen gallowayrunderen uit de Schotse Hooglanden. Bij een vorig bezoek stonden we bijna neus aan neus, deze keer zien we ze niet. Als het water zou binnen stromen, kunnen de dieren op de hoger gelegen duin beschutting zoeken.

Hoe dieper we ons in het gebied wagen, hoe stiller het wordt

De reden om hier te komen wandelen? Omdat het rustig en stil is en omdat het hele gebied aantoont dat de maakbare natuur wel degelijk mooi kan zijn. We stapten twee routes voor deze reportage, eentje over verharde wegen met de kinderen en eentje met stevig schoeisel dwars door het gebied.

Voor de route die geschikt is voor rolstoelen en kinderwagens (4,2 km) volg je de knooppunten 1 – 2 – 94 – 93 – 99 – 92 – 95 – 97 – 4 – 2 – 1. Mag het wat uitdagender (8 km met stevig schoeisel) dan volg je de knooppunten 1 – 2 – 22 – 23 – 97 – 95 – 98 – 92 – 99 – 89 – 87 – 94 – 93 – 96 – 4 – 2 – 1. Meer info over de regio op www.scheldeland.be .

Met de kinderen

1Proeven van het zomerfestival

(foto MAF)
(foto MAF)

In 23 steden en gemeenten van Scheldeland vindt deze zomer Hoogtij plaats. Er zijn foto-expo’s in de Damvallei en Kalkense Meersen ( foto ). Je kan fietsen en genieten van een picknick vol streeklekkernijen in Klein-Brabant. In de Durmevallei speur je per fiets naar natuurlijke rijkdommen en in de Rupelstreek krijg je heel wat audiofragmenten te horen tijdens je fietstocht door het baksteenverleden.

Ontdek het volledige programma op www.hoogtijscheldevallei.be

2Plezier rond het Donkmeer

(foto TOV)
(foto TOV)

Het Donkmeer is ontstaan uit een afgesneden Schelde-arm. Het is het op één na grootste binnenmeer van Vlaanderen. Je kan er varen met een roeiboot, rond het meer wandelen via toffe vlonderpaden naar de historische Eendenkooi, of de pas geopende aaidierenweide met geitjes en een alpaca ontdekken. Er staan ook houten speeltuigen en picknickbanken. In de bomen huist een kolonie aalscholvers. Elke donderdag en vrijdag in augustus kan je een concert meepikken aan het Donkmeer.

Donklaan, Berlare. www.berlare.be/toerisme

3Blotevoetenpad dichtbij Gent

(foto TOV)
(foto TOV)

De Gentbrugse Meersen zijn één van de vier groenpolen rond Gent. In dit park- en natuurgebied vind je vooraan een blotevoetenpad van 1 kilometer door beekjes, modder, gras en zand. Er is ook een tof speelplein, zowel voor de kleinste als de al wat avontuurlijkere oudere kinderen. Rondom staan picknicktafels. Meer naar de Schelde vind je speelnatuur en een kijkheuvel. Je kan er ook het Vredesmonument beklimmen om van het panorama te genieten. Er lopen enkele bewegwijzerde wandelingen door het gebied.

Braemkasteelstraat, Gent. www.visit.gent

De tips van Riebedebie.be

De Scheepswerven in Baasrode

Eén van de mooiste industriële erfgoedsites van Vlaanderen, waar een bezoek je terug in de tijd katapulteert.De Provincie bouwde deze magische plek uit tot een levendige erfgoedsite over scheepsbouw en binnenvaart eind 19de-20ste eeuw met o.a. 19de eeuwse ateliers met oorspronkelijke machines, en zelfs twee droogdokken met twee historische schepen. Duik je mee in de geschiedenis van de scheepswerven?

https://oost-vlaanderen.be/ontspannen/erfgoedinstellingen/scheepswerven-baasrode.html

Iedereen Rubens in Aalst

Op zoek naar een leuke binnenactiviteit? Dan is deze belevingsexpo over Rubens op de zolder van de Sint-Martinuskerk in Aalst een goed idee! Centraal staat het reusachtige altaarschilderij De Pestlijders van Rubens uit Aalst. En weet je wat echt tof is? Je kan je eigen Rubensschilderij creëeren, gecorrigeerd door de meester himself.

https:// visit-aalst.be/nl/iedereen-rubens

De Warande in Wetteren

Nog een tof uitstapje voor echte waterratten! Waterpret verzekerd met onze waterglijbanen, springplanken, fonteintjes en peuterbadje! De sportieveling kan baantjes trekken in het groot zwembad. Ook buiten zijn er tal van toffe to do’s voor elke leeftijd zoals een speeltuin, picknickbanken en tal van sportmogelijkheden.

https://www.dewarandewetteren.be/

Visit Dendermonde

Dendermonde is een mooie en veelzijdige stad die heel wat te bieden heeft en die zeker eens de moeite loont om te bezoeken. Tal van musea spreken tot je verbeelding of wat dacht je van een beklimming van het Belfort of een bezoek aan de Lakenhalle. Maak er een echte daguitstap van met een bezoekje aan het Het Sint-Alexiusbegijnhof in het hart van de stad of een gezellige fiets-of wandeltocht in de stad.

www.toerismedendermonde.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier