Van alle keukentoestellen is de oven misschien wel de meest gebruikte, en daarom soms ook de meest vervuilde. Nochtans hoeft het schoonmaken van een oven geen vermoeiend klusje te zijn. Ziehier enkele tips om in no time je oven en/of microgolf te doen blinken, vanbuiten én vanbinnen.

Een hele vuile oven weer doen blinken

Dit heb je nodig:
Een kruimeldief of stofzuiger, bruine of groene zeep, zilverpapier, een oude handdoek, wat ammoniak, een keukenrol of een oude doek.

Zo doe je het:

  • Met de stofzuiger of kruimeldief zuig je alle losse kruimels en etensresten op. Denk ook aan de rubberen randen langs de deur; daar hopen kruimels en ander vuil zich vaak op.
  • Verwarm de oven voor ongeveer 10 minuten (op 200 graden) en zet hem daarna uit.
  • Bedek de bodem met een stuk zilverpapier, en smeer de binnenkant van je oven in met bruine of groene zeep (ook de binnenkant van het glazen deurtje!).
  • Dompel de handdoek onder in een emmer water waaraan je een flinke scheut ammoniak hebt toegevoegd. Leg de natte handdoek vervolgens op het middenste rooster in de oven (je kunt ook een vuurvaste schaal nemen met lauw water en een scheut ammoniak in plaats van een handdoek).
  • Sluit de oven en laat alles goed inwerken voor een paar uur (bij een sterk vervuilde oven mag dat zelfs een volledige nacht zijn).
  • Alles voldoende ingewerkt? Veeg het vet en het aangekoekte en aangebrande eten weg met een keukenrol of de oude handdoek. Je zal merken dat dit nu vrij makkelijk gaat.

Een vieze microgolfoven schoonmaken

Dit heb je nodig:

Een glazen kommetje, citroenschijfjes en microvezeldoekjes en/of natriumbicarbonaat en een zacht sponsje.

Zo doe je het:

  • Vul het glazen kommetje met heet water en leg er enkele schijfjes citroen in. Plaats in de microgolfoven en laat vijf minuutjes op volle kracht draaien (op de hoogste stand). Hierdoor ontstaat er stoom en dat zorgt ervoor dat je het aangekoekte vuil makkelijk kunt wegvegen. De citroen in het water zorgt er bovendien voor dat de oven beter ontvet wordt, en dat hij lekker ruikt.
  • Is de oven echt heel vuil? Dan zijn er sterkere middelen nodig: verspreidt wat natriumbicarbonaat in de oven. Met een sponsje kun de vlekken weg schrobben. Wel niet vergeten om achteraf de natriumbicarbonaat met water weg te halen.

De boel laten opdrogen
Is de oven of microgolfoven eindelijk proper? Laat dan de deur van het toestel openstaan tot alles krukdroog is. Met wat glasreiniger kun je tot slot ook het ruitje aan de buitenkant proper maken. Gebruik geen schuursponje aangezien dit krassen kan veroorzaken.

Proper blijven
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Reinig de oven of microgolf wekelijks met een eenvoudig schoonmaakmiddel voor ovens. Gebruik zoveel mogelijk ovenschaaltjes en schaaltjes met deksels (indien het recept dat toelaat natuurlijk) om spatten te vermijden. Maak je iets klaar op de rooster? Leg er dan zilverpapier onder om de spatten op te vangen. Succes!