Naar goede jaarlijkse gewoonte zorgen Samson & Gert weer voor een magische kerstvakantie voor het hele gezin. Maar hun 27ste Kerstshow is van bijzondere makelij: niet Gert Verhulst zelf, maar zoon Viktor schreef het scenario. “Ik wil gerust het stokje doorgeven”, aldus de trotse vader.

Sebastiaan Bedaux

Afgelopen week herbeleefden tienduizenden uitzinnige twintigers en dertigers hun jeugd in het Antwerpse Sportpaleis, waar de twintigste verjaardag van Ketnet werd gevierd. Vier keer zelfs. En met Samson & Gert als grote publiekstrekkers. “Samson & Gert blijft immens populair. Drie van de vier Sportpaleizen waren al uitverkocht zonder dat de mensen wisten wie de andere artiesten waren. Wij hebben hier dus een heel belangrijk aandeel in”, aldus Gert Verhulst. De volgende grote afspraak voor de fans is de Samson & Gert Kerstshow, vanaf 23 december in De Panne en op 6 en 7 januari in Hasselt. “Wij krijgen dit jaar hoog bezoek uit Alaska. Een burgemeester uit Alaska wil ons dorp graag leren kennen, maar uiteraard loopt er iets mis bij de voorbereidingen. Zo krijgen we een yeti over de vloer.”

Dat verhaal komt van jou, Viktor. Je werkt dan wel bij Studio 100 als productieassistent, maar hebt nooit eerder een scenario geschreven. Waarom nu wel?
Viktor: Dat was eigenlijk niet gepland, maar ik stond op een gegeven moment op met een goed idee. Ik legde het voor aan papa en hij vertelde me dat ik het maar eens op papier moest zetten. Dus ben ik eraan begonnen.

Maar jij had niet verwacht dat het zo goed zou zijn, Gert?
Gert: Zo’n Samson-show schrijven lijkt eenvoudiger dan het is. Je moet goed weten welk personage wat kan zeggen en wat niet. Ik heb zijn mail met het scenario dan ook een tijd niet durven te openen. Ik hield om eerlijk te zijn mijn hart vast voor het resultaat. Viktor had nog nooit iets in die – toch meer artistieke – richting gedaan. Maar toen ik het eindelijk durfde te lezen, bleek het verrassend goed. We hebben een paar kleine dingetjes aangepast, maar dat gebeurt met elke eerste versie.

Hoe kan dat? Is dat dan toch een aangeboren talent?
Viktor: Of dat aangeboren is, weet ik niet. Ik ben vooral een enorme fan van Samson & Gert, al vanaf mijn geboorte. Ik ken de personages door en door. Dat maakt het een stuk gemakkelijker als je de dialogen schrijft. Maar alles begint natuurlijk met een goed idee.

Gert: We moeten natuurlijk nog zien of de nieuwe show ook aanslaat bij het publiek. Maar ik heb er wel een goed oog in.

En mag hij vanaf nu dan alle Kerstshows schrijven?
Gert: Wat mij betreft: graag! Na twintig jaar zou ik het niet erg vinden om het stokje door te geven, maar ik weet niet of dat Viktors ambitie is.

Viktor: Als ik volgend jaar opnieuw een goed idee heb, zal ik er met veel plezier weer aan beginnen.

Komen er trouwens nog nieuwe tv-afleveringen aan van Samson & Gert? Met deze revival onder jongvolwassenen is het misschien wel het juiste moment.
Gert: Voorlopig hebben we nog niks concreets gepland, maar we zeggen nooit nooit. Het is misschien wachten tot Viktor nog eens wakker wordt met een nieuw idee.

De Samson & Gert Kerstshow, vanaf 23/12 in Plopsaland De Panne en op 6/1 en 7/1 in Hasselt. Info en tickets op studio100.com