Bah, vlekken op je kleren, ze zijn altijd vlugger gemaakt dan je denkt. Gelukkig kun je de meeste vlekken makkelijk uitwassen, mits je er vlug genoeg bij bent.

Wijnvlekken

De klassieker: wijnvlekken op je mooie nieuwe witte bloes, op je spierwit tafellaken of, nog erger, op je crèmekleurige sofa! Geen paniek, ook wijnvlekken kun je makkelijk aanpakken. De manier waarop hangt een beetje af van de soort wijn.

Rode wijn en rosé: zo snel mogelijk uitspoelen met koolzuurhoudend mineraalwater of er een beetje witte wijn over gieten (zonde van de wijn wel!). Bestrooi de vlek ook royaal met zout.

Witte wijn: bestrooi de vlek met keukenzout. Laat even inweken en was daarna in de wasmachine.

Lippenstift

Gewoon de wasmachine in, lippenstift wast er meestal makkelijk uit. Is het toch een hardnekkige vlek? Behandel dan de vlek eerst met eucalyptusolie, glycerine of verdunde ammonia.

Chocoladevlekken

Chocoladevlekken fixeren als je ze behandelt met zeep, daarna zijn ze moeilijk om nog te verwijderen. Wat je wel moet doen: giet wat melk over de vlek, laat even intrekken en was daarna zoals gewoonlijk.

Balpen

Bij witte kleding: spuit flink wat haarlak over de vlek en wrijf af met een droge doek (bij wol kun je beter wat eau de cologne gebruiken). Daarna wassen zoals gewoonlijk.

Kauwgomvlekken

Kleeft er kauwgom aan een kledingstuk? Stop het enkele uren in de diepvries. Krab daarna de hard geworden kauwgom eraf. Normaal kun je nu het kledingstuk wassen zoals je gewoon bent.

Kaarsvet

Zijn het vlekken van een gekleurde kaars, dan leg je het kledingstuk even in de vriezer zodat je de resten makkelijker kunt afkrabben. Bij kleurloos kaarsvet: eerst de ergste plekken voorzichtig wegkrabben; Leg er daarna een vloei- of keukenpapier op en strijk over de vlek met een strijkijzer op lage temperatuur. Daarna kun je de vlek behandelen zoals je een gewone vetvlek zou behandelen.

Vetvlek

Makkelijk: gewoon het kledingstuk wassen of even in een warm sopje met wasmiddel stoppen. Eventueel kun je de vlek voor je deze in de machine stop nog even inwrijven met afwasmiddel. Gebruik bij vetvlekken ook liever een vloeibaar wasmiddel.

Zweetvlekken

Vooral op witte hemden en T-shirts kunnen gele zweetvlekken verschijnen. Los een vaatwastablet op in heet water, voeg er de kledingstukken bij en laat een nachtje weken. Weg vlekken!

Eigeel

Bestrooi de vlek met wat zout. Daarna kun je de vlek gewoon wegborstelen of met een doekje in koud water wegdeppen. Daarna gewoon de wasmachine in.

Bloedvlekken

Bij bloedvlekken is het vooral van belang om geen warm water te gebruiken, maar koud water. Warm water bevordert immers het stollingsproces van het bloed, en dat wil je net vermijden.

Grasvlekken

Verschillende mogelijkheden:

  • Smeer in met groene zeep en was in de machine
  • Smeer in met afwasmiddel en was daarna in de machine. Dit helpt eveneens bij oude grasvlekken die al ingedroogd zijn.