Iedereen met kleine kinderen heeft het beslist al ervaren: vlekken zijn niet te vermijden met kleintjes in de buurt, op ontdekking met hun speelgoedautootjes, kleurpotloden of verf. Met deze vijf tips wordt het terug schoonmaken van je interieur kinderspel.

160208_karcher_tips-conseils_1

Tip 1: Gommen maar

Muren zijn niet altijd veilig wanneer de kleine Picasso’s hun kleurpotloden bovenhalen. Gelukkig kunnen deze ‘kunstwerken’ moeiteloos weggehaald worden met een speciale gom voor muren. De speciale vezels wrijven over het oppervlak en verwijderen de kleuren. Je kan er niet alleen muren mee schoonmaken, ook de zwarte strepen die de plastic wielen van speelgoedautootjes op de vloer achterlaten, kunnen met deze veger worden weggenomen. Voor grotere vlekken en sporen, gebruik je best een stoomreiniger. Die verwijdert dan meteen ook het resterende vuil op de vloer.

Tip 2: Moeiteloos kauwgom verwijderen

Niets vervelenders dan kauwgom op tapijten of kleding te vinden. Gelukkig kan kauwgom vlot verwijderd worden door iets kouds te gebruiken. Doe enkele ijsblokjes in een diepvrieszakje en plaats deze op de kauwgom. Eénmaal verhard door de kou, kan je de kauwgom in stukjes breken en wegnemen met behulp van een stomp mes. Hardnekkige resten in de vezels kan je verwijderen met een fijne kam.

Tip 3: Snel weer blinkende ramen

Kleine kinderen laten graag hun hand- en vingerafdrukken achter ramen en terrasdeuren en andere glazen oppervlakken waardoor je deze dus al wat vaker moet schoonmaken. Je kan zelf aan de slag met emmer, water en ruitenreiniger om alles weer spic en span te maken of je kan een Window Vac gebruiken: je spuit het reinigingsmiddel op het oppervlak, vervolgens neem je het vuil weg met een microvezeldoek en zuig je het vocht op met de Window Vac.

Tip 4: Weg met plakkerige zelfklevers

Kinderen houden van zelfklevers en van ze overal doorheen het huis te plakken. Wanneer ze lange tijd op een oppervlak blijven, kan het moeilijk zijn of zelfs onmogelijk om ze manueel te verwijderen. Voor het verwijderen van stickers zijn er verschillende huishoudmiddeltjes waarbij je best vooraf op een verborgen plekje test of er geen verkleuring of beschadiging optreedt. Begin met een haardroger. Komt een zelfklever niet los door hem te verhitten, probeer dan warm water en een spons. Nog altijd geen succes? Dan kunnen enkele druppeltjes lichte voedingsolie en een katoenen doek wellicht helpen. White spirit of alcohol dienen enkel als laatste redmiddel, aangezien ze oppervlakken aantasten.

Tip 5: Eenvoudig sporen van een glitterfeest wissen

De fee met de glittertjes is langsgekomen en heeft niet alleen op tekeningen, maar doorheen de hele kamer glitters achtergelaten. Slaag je er niet in de stukjes te verwijderen bij het stofzuigen, probeer dan eens plakband te gebruiken. Wikkel de plakband rond je handpalm, met de klevende zijde naar buiten, en ga ermee over de getroffen oppervlakken. Je kan ook een kleefrol gebruiken. Nu het tapijt weer schoon is, staat niets een volgende bezoek van de fee in de weg!

Bron: Kärcher