Uitgesteld kijken zit in de lift. Onze Zondagskijker tipt in deze rubriek een programma om alsnog (of zeker niet) te bekijken. Vandaag: Vrede op aarde.

Sebastiaan Bedaux

Rond Kerstmis en de jaarovergang, wanneer we allemaal wat weker zijn gemaakt door de Warmste Week en wat luier zijn geworden door de opeenstapeling van copieuze maaltijden, maken programma’s als Zijn er nog kroketten? (dit jaar even niet) en Gert Last Year meer kans op uitzending dan tijdens de rest van het jaar.

Op Eén valt Vrede op aarde binnen die categorie ‘niet zo memorabele eindejaarsprogramma’s’. Vrede op aarde is het tv-jaaroverzicht van de immer sympathieke Sven de Leijer, die nu eindelijk zijn eigen Eén-programma te pakken heeft (al is het om het verlof van Lieven Van Gils op te vangen). Sven ontvangt in zijn studio een hoop Bekende Vlamingen, met wie hij terugblikt op 2017.

Tijdens de aflevering van vorige dinsdag bijvoorbeeld mochten Adriaan Van den Hoof, Joke Emmers, Björn Soenens en Lynn Van Royen opdraven. Zij het als bijzonder tamme versies van zichzelf. Begrijpelijk, want ook BV’s mogen zich op kerstavond, eerste en tweede kerstdag een weg naar indigestie schransen.

Alleszins, er zat geen vaart en veel te weinig humor in het talkshowgedeelte. Zelfs stand-upcomedian Lukas Lelie slaagde er nauwelijks in een lach op mijn gezicht te toveren. Al moet ik erbij zeggen: de kerstdagen hadden ook mij tam gemaakt.

Toch was Vrede op aarde niet aldoor kommer en kwel. Om het programma wat op te leuken, was Sven enkele weken eerder met een allegaartje van BV’s naar het Waalse Ovifat getrokken, voor een weekendje in een ondergesneeuwde chalet. Daar moesten bekende namen als Herman Brusselmans, Jan Peumans, Goedele Liekens, Mia Doornaert en Danira Boukhriss discussiëren over wie of wat een Vrede op aardeaward verdient. Het leverde bijzondere taferelen op. Zo zal ik de fascinatie van Jan Peumans voor een fidget spinner niet snel vergeten. De rest van het kinderspeelgoed was “Chinese bucht”, volgens de voorname politicus. Ook zijn keuze voor koppel van het jaar zal hem wellicht nog een tijdje achtervolgen: Prius Harry en Marble de hoogspringster. Geef die man zijn eigen tv-show!

Vrede op aarde, **