Waarom brood de basis is van onze voeding

1392

Nog nooit was brood zo’n hot topic in de media als de laatste weken. Nochtans vormt brood al eeuwen de basis van onze voeding. Arts en diëtiste Katrien Piessens legt, naar aanleiding van de Week van de diëtist, uit waarom.

Brood is rijk aan complexe koolhydraten en eiwitten. Deze koolhydraten en eiwitten zijn afkomstig van de meelkern van het graan. De kiem en de wand (of zemel) bevatten anti-oxidantia, vitaminen, mineralen en vezels.

In een gezonde voeding dient meer dan de helft van de ingenomen energie afkomstig te zijn van koolhydraten, en dan voornamelijk complexe koolhydraten. Deze complexe koolhydraten vinden we in fruit, groenten, aardappelen en graanproducten (brood, rijst, pasta, quinoa, …).

Wanneer we bij de graanproducten dan nog eens kiezen voor de volkoren soorten, zullen deze ons sneller en langer verzadigen. Daarenboven gaat deze keuze ons helpen om dagelijks voldoende vezels in te nemen.

De laatste decennia is de variatie in het aanbod van verschillende soorten brood enorm toegenomen. We kunnen dus naar hartenlust variëren, ook binnen de gezondere volkorensoorten.

Many mixed breads and rolls shot from above.Heel wat mensen kiezen er tegenwoordig voor om geen brood meer te eten, want ‘brood maakt dik’. En dat is natuurlijk mogelijk, wanneer we er te veel van eten. Maar te veel fruit, te veel kaas, te veel vlees of vis kunnen hetzelfde effect hebben. Wanneer we ons aan een normale portie brood houden is het niet zozeer het brood, dan wel de belegkeuze die sterk bepalend zal zijn zijn voor de energie-aanbreng van onze broodmaaltijd.

Wanneer we kiezen voor een sneetje volkorenbrood (35gr) met choco (25gr), zal het brood ongeveer 80 kcal aanbrengen, terwijl de choco bijna het dubbele (140 kcal) voor zijn rekening neemt. Wanneer we diezelfde boterham met confituur (25gr) eten, zal die boterham (brood en beleg samen) ons 140 kcal opleveren. Een sneetje hesp (50gr) levert ons 55kcal.

Brood hoeft helemaal niet gemeden te worden.

Deze laatste keuze kunnen we ook nog eens smakelijk combineren met rauwkost. Soep met enkele sneden brood bezorgt ons een voedzame, gezonde maaltijd. Drie à vier volkorenboterhammen met hesp of een andere magere belegsoort, eventueel gecombineerd met soep of rauwkost bezorgt ons dus niet te veel calorieën.

Sommige broodsoorten zijn zo lekker dat ze zelfs niet vragen voor beleg. Zelf kan ik enorm genieten van een sneetje volkoren rozijnen-notenbrood met een heel dun laagje minarine.

Brood hoeft dus helemaal niet gemeden te worden. In tegendeel, het volstaat om verstandige keuzes te maken betreffende broodsoort en beleg om het te laten bijdragen aan een gezond en evenwichtig voedingspatroon!

 

Smakelijke en gezonde aperitiefhapjes met brood:

1. zalmrolletjes met brood

smoked salmon rollsIngrediënten:

  • 2 lange sneetjes bruin brood (hiervoor laat je best je brood in de lengterichting snijden)
  • roomkaas met kruiden, liefst makkelijk smeerbaar (dit mag een lightvariant zijn)
  • 100 gr gerookte zalmfilet

Bereiding:

  • Snijd de korsten van het brood.
  • Rol de sneetjes goed plat met een deegrol.
  • Besmeer het brood dun met de kruidenkaas en beleg met de zalm.
  • Rol het brood stevig op in aluminiumfolie en leg ongeveer 2 uur in de koelkast.
  • Snijd beide rollen sneetjes van ongeveer 1 cm.

 

2. Zelfgemaakte toastjes met plattekaas en fijne kruiden

Benodigdheden:

  • brood naar eigen smaak (bruin, volkoren, rogge,…)
  • 150 gr plattekaas
  • 1 trosje kleine radijsjes
  • bieslook
  • peper
  • eventueel citroen, waarvan de schil, geraspt

Bereiding:

  • Snijd de korsten van het brood.
  • Rol de sneetjes brood goed plat met een deegrol.
  • Snijd in vierkantjes van 5 op 5 cm.
  • Bak gedurende 8 à 10 minuten in een voorverwarmde oven (200°C).
  • Snijd de radijsjes in fijne plakjes.
  • Versnipper de bieslook.
  • Meng ongeveer twee eetlepels tussen de plattekaas.
  • Breng op smaak met peper.
  • Beleg de zelfgemaakte toastjes met de plattekaas.
  • Werk eventueel (naar eigen smaak) af met een beetje geraspte citroenschil.

Katrien Piessens