Waarom ook wij Teletekst zullen missen

630

Na 35 jaar stopt de openbare omroep straks met Teletekst. “Ingehaald door andere nieuwskanalen zoals de website en de sociale media van www.deredactie.be en www.sporza.be“, klinkt het op pagina 199. Media evolueren nu eenmaal en steeds sneller en sneller. En toch… we gaan Teletekst missen en we blijken niet alleen.

Een snelle zoektocht op facebook leert ons dat er niet één, geen twee, zelfs geen drie, maar liefst vier facebookgroepen bestaan (en mogelijk nog meer?) die de afgelopen maanden voor het voortbestaan van Teletekst hebben gepleit. Tevergeefs. Iedereen heeft zo wel zijn argumenten en favoriete pagina’s. Zo ook wij.

teletekst2Als nieuwsfreak behoorden 101 en volgende tot mijn favorieten. Als sportliefhebber las ik regelmatig de pagina’s 400, 500 en volgende met vooral 504, 505 en 599 (Jupiler Pro League), 541 en volgende (lagere afdelingen) en 560 en volgende (buitenlands voetbal). Kent u die 599? Een handig balkje rechtsbovenaan het scherm om het scoreverloop van voetbalwedstrijden te volgen terwijl je toch naar een televisieprogramma kon kijken.

Dat Teletekst de voorbij maanden geen prioriteit meer was voor de openbare omroep, kon je merken aan de toenemende slordigheden die in de berichten kropen, de tragere snelheid waarmee het nieuws werd gepost. Net zoals elk medium helaas zijn kwakkel publiceert, heeft ook Teletekst ooit zwaar geblunderd. Uit ‘goede bron’ had de Teletekstredactie vernomen dat zanger Jimmy Frey het tijdelijke voor het eeuwige had ingewisseld. Jimmy belde toen de redactie naar verluidt zelf om te laten weten dat hij nog steeds springlevend was. En nog steeds is.

Zelf hebben we in een tamelijk ver verleden nog freelance opdrachten gedaan voor Teletekst. Niet voor de redactie, maar wel voor de dienst ondertiteling, pagina 888, weet u wel. Die pagina blijft trouwens wél bestaan. Live verslaggeving van voetbal- en wielerwedstrijden (het WK voetbal en de Tour de France van 1994, als ik het me nog goed herinner). Wij gaven commentaar, een typiste gaf de tekst in. Boeiend en leerrijk. Doven en slechthorenden blijken het bijvoorbeeld moeilijk te hebben met beeldtaal. Als een wielrenner ‘de rol moest lossen’ dachten zij aan een echte rol.

“Wie op oudejaarsdag  een retromoment wil beleven, surft naar pagina 100 en vele volgenden.”

Straks worden de Teletekstpagina’s niet meer gerefresht. Tot het einde van het jaar blijven de berichten wel staan. Wie op oudejaarsdag dus nog eens een retromoment wil beleven, surft nog eens naar pagina 100 en vele volgenden. Nostalgie om nu al naar uit te kijken…