We bouwen steeds meer hightech

107

Vandaag bestaat een goed bouwproject niet alleen uit een duurzame gebouwschil. Tegelijk integreert het uiteenlopende technische installaties zoals domotica, toegangscontrole, ventilatie en energieopwekking. De rol van de aannemer en het installatiebedrijf worden belangrijker bij het hightech bouwen.

Het advies van de bouwprofessional aan de particulier is dan ook onmisbaar geworden. Technieken zoals een ventilatie-unit of (hernieuwbare) energieopwekking vergen niet alleen een professionele installatie maar ook onderhoud op gezette tijdstippen om de werking ervan en de levensduur te vrijwaren.

Concreet  voor de consument betekent dat de opkomst van slimme thermostaten. Diverse energieproducenten stellen het energieverbruik steeds beter af op het profiel van de klant. Ook het gebruik van hernieuwbare energie neemt almaar toe. Een combinatie van maatregelen van hernieuwbare energie (warmtepomp + zonneboiler + PV-panelen) komt nog niet zo vaak voor. Verwacht wordt dat dit aantal in de toekomst wel toeneemt, net zoals ook de toepassing van geothermie zal stijgen.

Op zoek naar een bedrijf met een ‘high tech’ profiel? Neem een kijkje op www.buildyourhome.be. Je vindt er onder meer bedrijven die zich toespitsen op bouwen met ecologische materialen, geothermische boringen, groendaken, ventilatie met warmterecuperatie, regenwaterrecuperatie, … Nuttig is ook de site van het VEA met de voorlopers inzake BEN of bijna-energieneutraal bouwen: www.energiesparen.be/BEN/voorlopers(kcw / foto Niko)