Hoogrendementsbeglazing en ook meer en meer drievoudige beglazing is vandaag een standaardgegeven in de woningbouw. In beglazing zelf is er nog heel wat variatie. Denk maar aan zelfreinigend of zonwerend glas.

Beglazing komt tegemoet aan comforteisen zoals zonwering, beveiliging of zelfreiniging.
Zonwerende beglazing doet je tijdens alle seizoenen van het zonlicht genieten, ook wanneer de zon op de grote raampartij pal op de zuidgevel binnenvalt. Zonwerend glas kreeg namelijk een extra laag die de zonnewarmte tegenhoudt. Met als voordeel te kunnen beperken in zonwering of koeling. Woon je in een drukke straat? Dan is geluidswerend glas geen overbodige luxe om storend lawaai tegen te gaan. De beglazing met dikker glas is uitgerust met een dempingsfolie. Ben je geen ramenlapper, dan is zelfreinigend glas een mooie optie. Een zelfreinigend onzichtbaar laagje op de buitenkant van het glas houdt het glas langer proper.

Isoleert twee tot drie keer beter

Hoogrendementsbeglazing vandaag isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas. Zo’n hoogrendementsglas heeft een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van een van de twee glasplaten. De spouw is opgevuld met een edelgas. Hierop bestaat nog een beter isolerende variant, met een extra coating en een duurdere edelgasmix. Ook drievoudige beglazing – met zes in plaats van drie glasplaten – komt meer en meer voor. (kcw / foto istock)