Wikipedia bestaat 15 jaar: enkele opmerkelijke weetjes

440

Voor velen onder ons lijkt het alsof Wikipedia er altijd al geweest is, toch is het pas vandaag exact 15 jaar geleden dat de site, in het Engels, van start ging. De ideale gelegenheid vonden wij om enkele weetjes rond de beroemdste online-encyclopedie op een rijtje te zetten.

  1. Wikipedia werd opgericht door de Amerikaanse ondernemer Jimmy Wales samen met zijn medewerker Larry Sanger.
2. Wikipedia bestaat ondertussen al lang niet meer in het Engels alleen. Op vandaag is Wikipedia beschikbaar in 280 talen, al betekent dit niet dat alle versies even uitgebreid zijn. De Engelse versie telt het meeste artikelen: 5.056.014. Daarna volgt de Zweedse en de Duitse versie met respectievelijk 2.578.242 en 1.897.025 artikelen. De Nederlandse versie staat op een vierde plaats met 1.851.087 artikelen. Aan het andere uiteinde van de rangschikking vinden we Wikipedia in het Afar en het  Muscogee met momenteel 1 artikel.
3. De Nederlandse Wikipedia ging op 19 juni 2001 van start.
4. Er is ook een West-Vlaamse en Limburgse versie van Wikipedia. Zij tellen respectievelijk zo’n 5.772 en 10.579 artikelen.
  5. Wikipedia staat in de top 10 van de meest bezochte websites wereldwijd. Tot op heden is de internetencyclopedie nog steeds reclamevrij en kan iedereen deze gratis raadplegen.
    6. Wikipedia heeft sedert 2004 een eigen themalied, Hotel Wikipedia en is gebaseerd op de hit ‘Hotel California’ van The Eagles uit 1976. De volledige lyrics van de Wikipediasong vind je hier.
7. De meest gewijzigde pagina op Wikipedia is die over George w. Bush (45.663 keer aangepast). In de top tien van meest aangepaste pagina’s staan onder meer ook die over Michael Jackson (28.160 keer gewijzigd), Barack Obama (24.725 keer) en net buiten de top tien, de pagina over de Amerikaanse popzangeres Britney Spears (23.833 keer gewijzigd).
8. Wikipedia houdt ook een lijst bij met ‘verwijderde artikels met vreemde titels’. Enkele voorbeelden? ‘Boze ezel’, ‘De Smurfen en het communisme’ of ‘Worstel nooit met een varken’.
9. Er loopt al verschillende jaren een weddenschap over welk het laatst geschreven Wikipedia-artikel ooit zal zijn. Je leest er alles over hier.
10. Naast Wikipedia bestaan er nog andere projecten die vrije kennis beschikbaar stellen. Denk maar aan de Wikimedia Commons (beeld- en geluidbibliotheek),  het WikiWoordenboek, WikiSpecies (dieren- en plantedatabank), Wikiquotes (bekende uitspraken van personen, filmkarakters,…)

(beeld: iStock)