Geen betere BV om de internationale ‘Dag van de Zon’ mee te vieren dan met Willy Sommers, de man die al jarenlang oproept om de zon in je hart te laten. Maar zelfs in Willy’s hart is het niet altijd even zonnig. “Wat een dramatisch jaar is 2020 tot nu toe. Eerst die onverwachte hartoperatie, daarna het coronavirus. Vrolijk word je daar niet van.”

Sinds zijn succesvolle passage op Pukkelpop in 2018 is Willy Sommers populairder dan ooit. Een overvolle agenda viel hem ten deel, tot de sympathieke zanger eind januari fors op de rem moest gaan staan. “In november vorig jaar kreeg ik plots wat last van druk op de borst. Iedere keer als ik de trap opliep, voelde ik dat, maar omdat ik in februari toch op jaarlijkse controle moest, had ik er niks van gezegd tegen mijn vrouw en kinderen. Het overkwam me ook één keer op het podium. Toen ik naar de dokter belde om mijn afspraak voor februari in te plannen, vertelde ik hem over die druk. Onmiddellijk moest ik naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Een dag later nam hij me apart in zijn kantoor en zei me dat mijn linkerkroonslagader voor 99 procent dichtgeslibd was en ik direct geopereerd moest worden. Ik vroeg om uitstel want het weekend stond voor de deur en ik had nog nooit in mijn leven een optreden geannuleerd. Ik drong aan op medicatie, maar voelde me de dag daarna niet lekker. Via de spoed ben ik op de operatietafel beland. Ik had zelfs nog geen tijd om mijn schoenen uit te trekken (lacht). En blijkbaar was het op het nippertje. De arts die me opereerde, zei me dat als ik dat weekend had opgetreden, dat ik dan sowieso een hartinfarct had gehad.”

Je bent na die operatie wel vrij snel weer gaan optreden. En dan komt het coronavirus.

Klopt. Eind februari was ik nog met mijn gezin op skivakantie in Oostenrijk. We hoorden constant berichten over het virus dat vanuit China in aantocht was, via het noorden van Italië. Maar in Oostenrijk was er zogezegd niks aan de hand. En ik was daardoor gerustgesteld. Toen we thuiskwamen, bleek ook al hier sprake van corona. Na mijn laatste optreden op 6 maart zei mijn manager dat het misschien beter was om geen signeersessie meer te doen. Met mijn hartoperatie behoor ik namelijk tot een risicogroep. Maar ik kon het niet laten. De signeersessie is nog doorgegaan, al werden er geen handjes meer geschud of kusjes meer gegeven. Sindsdien heb ik niet meer op een podium gestaan. Tot eind juni zullen er in totaal 90 optredens in het water zijn gevallen.

Ben je eigenlijk bang van het virus?

Toch wel. Vanaf het moment dat ik een kriebel in mijn keel voel, gaat mijn hand naar mijn voorhoofd om te checken op koorts. Ik hou me met mijn gezin ook strikt aan de maatregelen. Als mijn vrouw naar de supermarkt gaat, doet ze handschoenen en een mondmasker aan. Mijn dochter, die 18 wordt, wil af en toe gaan wandelen met een vriendin. Dat valt moeilijk tegen te houden. Dus dat mag ze, maar ze moet wel afstand houden. Ikzelf word ook bijna gek. Ik ben het zo gewoon om op de baan te zijn en applaus in ontvangst te nemen op podia, dat dit wel even afkicken is. Mijn muzikanten, technici en manager zitten nu ook zonder inkomen, en ik voel me toch een beetje verantwoordelijk voor hen. Ikzelf ben dus ook werkloos sinds 6 maart, al heb ik afgelopen week mijn carrière toch een kleine nieuwe wending gegeven.

Het voordeel is nu wel dat je als gezin dichter bij elkaar komt.

Je bedoelt je nieuwe rol als radiopresentator bij de nieuwe zender BNL – het vroegere VBRO (Vrije Brugse Radio Omroep)?

Absoluut, ik ben daar deze week begonnen als presentator. Ik kreeg een voorstel en ben daarop ingegaan, ook om nog eens het huis uit te kunnen en me weer nuttig te voelen. Radio maken heb ik vroeger nog gedaan, bij Radio Contact, en het voelt nu opnieuw goed aan. Ik kom bij BNL terecht in een hele toffe ploeg, met een professionele omkadering en een goede sfeer. Nu kan ik hier ook tijd voor maken. Voor mijn optredens lopen er nu al annulaties binnen voor september en oktober. We zullen dus wel zien hoe dat verder loopt en hoe de combinatie optreden en radio eruit zal zien.

Je bent naast zanger en radiopresentator ook vader. Je dochter Luna zit in haar laatste jaar van de middelbare school. Hoe vervelend is het coronavirus voor haar?

Voor Luna is het erg. Ze krijgt wel wat les via Smartschool, maar zag haar Italiëreis in de paasvakantie in het water vallen. Ook de proclamatie en het galabal gaan niet door. En straks gaan al haar klasgenoten hun eigen weg, de ene naar Gent, de andere naar Leuven of Brussel. Veel van haar vrienden en vriendinnen zal ze dus niet meer zo vaak zien. Wat voor haar het mooiste schooljaar had moeten worden, is voor een groot stuk in het water gevallen.

Hoe dood jij zelf eigenlijk de tijd? Verveel je je niet?

Oh, zeker wel. ’s Morgens heb ik vaak het gevoel: wat ga ik vandaag nu weer doen? In de voormiddag zit ik wat in mijn bureau om administratie te doen, na de lunch ga ik altijd wandelen of fietsen, als deel van mijn revalidatie. In het weekend zeg ik vaak tegen Cindy: zie mij hier nu zitten. Vorig weekend had ik normaal gezien vijf optredens, nu ben ik altijd thuis. Dat zijn wij hier dus allemaal niet gewend. Ik ben in geen jaren meer nog een weekend thuis geweest, en nu ben ik hier elke dag. Dan verveel je je wel eens. Maar het voordeel is wel dat je als gezin dichter bij elkaar komt. Ik kan de kinderen helpen bij het huiswerk, dat was anders nooit het geval. Ik ontdek ook nog veel meer van het Pajottenland, waar ik al heel mijn leven woon, maar blijkbaar toch nog niet alle veldweggetjes en steegjes van kende. Ik probeer elke dag aan mijn 10.000 stappen te geraken. Mijn hond is met andere woorden wel tevreden (lacht).

Ik moet eerlijk bekennen: ik ben niet in the mood voor vrolijke songs.

Is het ook geen ideaal moment om nieuwe muziek te maken?

Ik moet eerlijk bekennen: ik ben niet in the mood voor vrolijke songs. Ik zit niet in de sfeer om iets te kunnen schrijven als ‘Laat de zon in je hart’, hoewel ik nog elke dag met muziek bezig ben. Ik krijg heel veel aanvragen van mensen uit woonzorgcentra bijvoorbeeld om boodschappen in te spreken en filmpjes te maken voor verjaardagen. Ik doe er zo soms wel tien per dag. De reacties die ik daarop krijg, doen me heel veel deugd.

We zagen je een paar weken geleden ook in De Mol. Ben jij een fervente Mollenvanger?

Ik heb het ooit wel gevolgd, maar op zondag was het voor mij vaak lastig om te kijken, omdat ik vaak moest optreden. Dit jaar heb ik van de allereerste aflevering meegekeken, en genoten. Ik vond het zelf ook heel fijn om hiervoor een aantal dagen naar Griekenland te gaan. De Mol is zo’n fijn en populair tv-programma, dat zo ontzettend professioneel gemaakt wordt. Heerlijk om daar aan mee te mogen werken.