Groot feest ten huize van Winok Seresia. Zijn alter ego, de grote kindervriend Kapitein Winokio, viert deze zomer z’n vijftiende verjaardag. “Ik ben fier dat ik al zo lang een constante ben in de muziekindustrie”, vertelt de sympathieke zanger tijdens ons ontbijt. “Het is een waar genoegen om al vijftien jaar muziek voor kinderen te mogen maken.”

In de wereld van de kindermuziek is Winok Seresia, beter bekend als Kapitein Winokio, een absolute grootheid. De koning van het kinderlied, de Mick Jagger van handjes draaien, koekebakkevlaaien. Sinds 2011 speelde Winok al 47 uitverkochte concerten in de Brusselse AB. En hij is samen met zijn muziekmatrozen en Mevrouw de Poes een graag geziene act op grote festivals. “In het muzikale landschap zie je veel mensen stranden, of heel hoog vliegen om daarna te crashen. Ik hou niet zo van hoge pieken en diepe dalen. Ik ben fier dat ik al vijftien jaar een constante ben in deze moeilijke muziekindustrie. Ons tienjarig jubileum hebben we niet gevierd, maar nu was het wel tijd om te vieren. Omdat we letterlijk fier zijn.”

Je viert die verjaardag met enkele grote verjaardagsconcerten, maar ook aan zee is de Kapitein deze zomer alomtegenwoordig.

Klopt. Samen met mijn goede vriend Tom Vekemans, ooit programmator van OLT Rivierenhof en de man die mij overhaalde om live te performen, heb ik Fort Napoleon in Oostende gekaapt en omgetoverd tot Fort Winokio. Daar hebben we een interactieve expo op poten gezet, een retrospectie op kinderniveau die interessant is voor zowel kinderen als ouders en grootouders. Het is een doe-expo, waar kinderen zelf muziek kunnen maken met instrumenten die wij in elkaar geknutseld hebben. Die loopt nog heel de zomer lang, tot en met 31 augustus.

Hoe ziet de rest van je zomer eruit?

We spelen tijdens de zomermaanden altijd een aantal festivals, zoals Boomtown in Gent. Plekken waar we jaarlijks terugkeren. Als je vriendelijk bent en kwaliteit levert, vragen ze je overal terug. In augustus duiken we dan weer de studio in om nieuw materiaal op te nemen. Ik breng vier of vijf platen per jaar uit en heb op vijftien jaar 581 liedjes geschreven. Ik ben met andere woorden altijd druk bezig (lacht). Zo heb ik het ook graag. Het moet vooruit gaan. Ik doe trouwens nog steeds alles in eigen beheer: boeken uitgeven, muziek uitbrengen, concerten vastleggen. Zo heb ik het ijzersterke imago van de Kapitein kunnen bewaren.

Ik ben fier dat ik al vijftien jaar een constante ben in deze moeilijke muziekindustrie.

Ben je ooit in de verleiding gekomen om je ziel te verkopen en voor het grote geld van het meer commerciële circuit te gaan?

Nee! Om de kwaliteit te bewaren heb ik ik op vijftien jaar tijd heel vaak nee gezegd, op allerlei voorstellen. Dat was niet makkelijk, want ik ben naast entertainer natuurlijk ook ondernemer. Ik wil ook absoluut cd’s, boeken en optredens verkopen. Ik heb vijf mensen vast in dienst en heb een ploeg van negen muzikanten die ik allemaal betaal. Maar ik zwicht niet voor geld, ik zwicht voor goede muziek. Ik zwicht voor een gezin dat mijn muziek omarmt en voor wie mijn muziek de soundtrack bij hun leven is. Op die vijftien jaar dat ik nu bezig ben, heb ik de muziekindustrie wel zien evolueren. Muziek is haast iets goedkoops geworden, zoals plastiek. Het moet allemaal voor zo weinig mogelijk geld gemaakt en gebracht worden. Daar vecht ik tegen. Ik ben met negen man op de baan omdat ik vind dat een kapitein matrozen nodig heeft. Ik heb voor de meisjes in de zaal Mevrouw de Poes als sidekick. En dat werkt! Na onze voorstellingen begint iedereen van de ploeg elkaar te knuffelen. Omdat we telkens echt iets heel bijzonders hebben meegemaakt. Raymond van het Groenewoud, die vorig jaar met ons in de AB meespeelde, pakte me na een optreden vast en zei: ‘dit is heel speciaal’.

Je hebt zelf geen kinderen. Word ik nu te persoonlijk als ik vraag waarom niet?

Nee, dat is een terechte vraag, die me af en toe gesteld wordt. Ik ben eigenlijk heel gelukkig en voel geen gemis. Maar ik hou van kinderen en heb het gevoel dat ik er duizenden heb.

Hoe ziet jouw ideale weekend eruit?

Mijn ideale weekend is gevuld met muziek: thuis tokkelen op een gitaar of gaan optreden. Ik vind het nog steeds geweldig om mensen gelukkig te maken met mijn muziek. Toen ik 10 jaar was, zag ik mijn moeder huilen omwille van een moeilijk huwelijk. En ik zag hoe ze zich optrok aan muziek, aan een opera van Verdi om precies te zijn. Dus dat wilde ik ook kunnen, iemand blij maken of opbeuren met muziek. Wat ik ook heel graag doe in het weekend is gewoon samen zijn met mijn vrouw, de liefde beleven in het moment. Samen wandelen, samen lekker Thais gaan eten. En prutsen of klussen in huis vind ik ook leuk. Koken? Ik kook graag, maar ik vind dat eten en koken veel te veel aandacht krijgt. Voor mij is eten hyperfunctioneel. Het moet vooral gezond zijn, that’s it. Ik wil geen uren in de keuken doorbrengen. Ik steek daar mijn tijd niet in. Urenlang tafelen, daar doe je me echt geen plezier mee.

Info over de jubileumconcerten ’15 jaar Handjes Draaien’ en de expo Fort Winokio vind je op www.kapiteinwinokio.be.