Eigenaar van natuurlijke rode haren? Dan mag je daar best trots op zijn. Je hebt niet alleen een unieke haarkleur – slechts 1 à 2 procent ter wereld is roodharig, je hebt ook ieder jaar een extra reden om te feesten: jaarlijks wordt in Nederland het Roodharigenfestival georganiseerd.  Wij verzamelden 6 weetjes over roodharigen.

1. Roodharigen hebben een eigen festival: Redhead Days in het Nederlandse Breda. Dit jaar is men al toe aan de elfde editie. Van 2 t.e.m. 5 september worden weer duizenden roodharigen verwacht in de binnenstad van Breda. Rode draad dit jaar is ‘Multicoloured Red’, omdat iedere roodharige uniek is maar toch verbonden door één van de vele tinten rood. Op het programma staan verschillende activititeiten waaronder lezingen, exposities, modeshows, muziek en veel meer. Het festival is gratis en toegankelijk voor iedereen, dus ja ook voor niet-roodharigen. Info: www.redheaddays.nl

2. Rood haar? Dan ben je in het goede gezelschap van heel wat Vlaamse en internationale sterren. Denk maar aan Jelle en Clara Cleymans, Karen Damen, Els De Schepper, Axelle Red, Kevin De Bruyne, Bruno Vanden Broecke, Linde Merckpoel, Marleen Merckx (‘Simonneke’ uit Thuis) en David Galle of op internationaal vlak aan Nicole Kidman, Julianne Moore, Ed Sheeran en prins Harry.

3. Roodharigen hebben minder haar in vergelijking met blonde en bruine mensen. Roodharigen hebben gemiddeld 90.000 haren, blondharigen 110.000 en bruinharigen 140.000. Maar omdat het haar van roodharigen dikker is, valt het minder op dat ze eigenlijk minder haar hebben.

4. Niet alle mensen met rood haar hebben blauwe ogen. Ook bruine en groene ogen komen veel voor bij roodharigen.

5. Roodharigen worden niet grijs. Hun haarkleur vervaagt naarmate ze ouder worden naar wit.

6. Roodharigen waren gegeerd in de Romeinse tijd. Rood haar stond volgens de Romeinen symbool voor kracht. Slaven met rode haren waren dan ook duurder dan slaven met een andere haarkleur.