Afgelopen weekend claimde Ashrita Furman (weeral) een nieuw wereldrecord. De 61-jarige Amerikaan uit New York zette 72.000 kaarsen op een verjaardagstaart en heeft nu 621 vermeldingen in het Guinnessboek. En dat doet een mens nadenken: hoe gemakkelijk is het om zo’n titel binnen te rijven?

Ashrita Furman doet ons vermoeden dat een wereldrecord behalen een eitje is. De Amerikaan vestigde al op alle continenten een wereldrecord: van zo snel mogelijk een afstand afleggen al hoelahoepend in Australië tot zo lang mogelijk springen met een pogo-stick op Antarctica.

Daarnaast stond hij ook het langst op een springbal in Stonehenge, wandelde hij de langste afstand terwijl hij een keu op zijn hand liet balanceren in Egypte en ook aan de tempels van Angkor Wat in Cambodja en op de Chinese Muur vestigde de Amerikaan al records.

record

En dus komt de onvermijdelijke vraag: hoe gemakkelijk is het om een wereldrecord te vestigen? Na wat research blijkt dat je heel wat moeite moet doen om je naam te zien blinken in Guinness World Records-boek. Wij geven alvast 4 onmisbare tips.

1. Leg de lat niet te hoog

Een wereldrecord moet een uitdaging blijven, maar een groot realiteitsgevoel is noodzakelijk. Probeer bijvoorbeeld geen zwem- of looprecords te verbreken, Michael Phelps en Usain Bolt lachen zich waarschijnlijk kapot.

2. Wat je zelf doet, doe je beter

Probeer in de mate van het mogelijke in je eentje een wereldrecord te behalen. Hoe meer mensen je helpen, hoe groter de kans dat Guinness je record niet aanvaardt. Want als je bijvoorbeeld het grootste kussengevecht voor kinderen wil organiseren, moet je van elke deelnemer bewijzen dat hij of zij jonger is dan 18. Zit er 1 volwassene tussen, dan is je poging onherroepelijk om zeep.

record 2

3. Bereid je voor op heel wat administratiewerk

Vraag minstens 5 maanden op voorhand je poging aan. Guinness krijgt zodanig veel aanvragen te verwerken, dat het een hele tijd duurt voordat je weet of de organisatie al dan niet de aanvraag aanvaardt. Daarna ontvang je een enorm boek met regels en verplichtingen en administratieve rompslomp.

4. Kies het juiste record

Het lijkt alsof Guinness echt álle records accepteert: van de breedste tong (8.57 cm) tot de meeste ballonnen opblazen met je neus (28 stuks in drie minuten). Toch accepteert Guinness niet zomaar alle records.

Er zijn ontzettend veel regels waaraan je moet voldoen, gaande van de meetbaarheid van de poging en de kans dat iemand anders hem kan overtreffen. Zo worden bijvoorbeeld eetwedstrijden niet gemakkelijk geaccepteerd: anders zouden er heel veel dezelfde records zijn met kleine variaties.

Record 3

Deze Belgen deden het

Een wereldrecord halen blijkt dus niet gemakkelijk te zijn, al zijn er heel wat Belgen die een Guinness-titel op hun naam hebben staan.

-> Het meest beschamende record is ongetwijfeld dat van de langste periode zonder regering in tijden van vrede. België deed er maar liefst 541 dagen over om een regering te vormen.

-> Jeff Peeters spendeerde dan weer zes maanden aan het bouwen van zijn Monster Fiets. De fiets weegt 860 kilogram en is maar liefst 2.26 meter hoog. In Mechelen ‘fietste’ Jeff meer dan honderd meter en zo haalde hij het record binnen van de zwaarste berijdbare fiets ter wereld.

-> Je zou ze het niet nageven, maar de bewoners van het eerste seizoen van Big Brother hebben ook een titel op hun naam staan. Bart, Betty, Catherine, Frank, Glenn, Jeroen en Steven maakten in 2000 het logo van de reality-reeks na met maar liefst 329.700 lucifers, goed voor tien vierkante meter.

-> Ook onder andere het meeste badmutsen gelijktijdig dragen (75 stuks), het meeste druiven vangen met je mond in drie minuten (223) en het café met het grootste aanbod bieren (2.004 soorten in Café Delirium in Brussel) mogen de Belgen op hun conto schrijven.

Wil jij ook je kans wagen? Op de site van Guinness World Record vind je alle informatie.

Lees ook: Dit zijn ze: de gekste records uit Guinness World Records 2016

(Foto’s Guinness World Records)