Elke week verklapt een lezer zijn favoriete zondagse kost. Deze week stelt Jan (42) uit Essene zijn favoriete gerecht voor: varkenshaasje met jagersaus. Het recept wordt telkens gekozen én klaargemaakt door Amylia De Schepper van www.cookameal.be.

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

700g varkenshaasje, klontje boter, 150g verse zilveruitjes, 300g Parijse champignons, 200g gerookte spekblokjes, 100 ml rode wijn, 80 ml runderbouillon, 2 laurierblaadjes, 1 takje tijm, een snuifje suiker.

Zo maak je het

  • Haal het vlees kort voor bereiding uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Kruid het varkenshaasje met peper en zout.
  • Smelt een klontje boter in een pan en bak het varkenshaasje rondom bruin.
  • Leg het vlees in een ovenschaal en schuif het 10 à 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Pel ondertussen de zilveruitjes en snij de champignons in partjes.
  • Haal het vlees uit de oven en wikkel het in aluminiumfolie.
  • Laat het 10 minuten rusten en maak de saus.
  • Stoof de zilveruitjes in de pan waarin je het vlees bakte.
  • Strooi er een snuifje suiker over zodat ze karamelliseren.
  • Voeg de spekjes en champignonpartjes toe en bak kort aan.
  • Schenk de wijn en runderbouillon in de pan en laat enkele minuten pruttelen, tot de alcohol verdampt is.
  • Voeg tijm en laurier toe.
  • Laat de saus een tiental minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
  • Tip: Als de saus niet dik genoeg is, kan je ze binden met een beetje roux of sausbinder.
  • Snij het rosé gebakken varkenshaasje in dikke schijfjes.
  • Schik er enkele op elk bord en werk het gerecht af met de jagersaus.
  • Heerlijk met een frisse salade en verse kroketten.