De Zondagskijker over Over Winnaars: “Het had een tearjerker van formaat kunnen opleveren”

430
(foto vtm)

Uitgesteld kijken zit in de lift. Onze Zondagskijker tipt in deze rubriek een programma om alsnog (of zeker niet) te bekijken. Deze week: Over Winnaars op VTM.

Sebastiaan Bedaux

Of ik even een aantal sterren wilde uitdelen aan Koen Wauters? Uiteraard! Voor het behalen van zijn vijftigste verjaardag volgende week zondag: vijf sterren. Met een halve eeuw op de teller ziet Vlaanderens favoriete zanger er immers nog altijd bijzonder scherp uit. Voor het dertigjarige bestaan van Clouseau en het bijbehorende vijf cd’s tellende (tenzij je voor de luxeversie kiest, dan krijg je er zeven) album: vijf sterren. Drie decennia muzikaal succes, ga er maar aan staan. Voor zijn nieuwe programma Over Winnaars dat afgelopen maandag van start ging: twee sterren. Een hard verdict wellicht, zeker omdat het doel van het programma – dromen waarmaken van mensen met een fysieke beperking – zo nobel is. En ook al omdat Hannelore (27) uit Brugge, die op weg naar haar werk een appelflauwte kreeg, van het perron op de sporen viel en haar beide benen verloor onder een aanrijdende trein, een absolute doorzetter is. Haar droom: de Inca Trail, het legendarische wandelpad naar Machu Picchu in Peru beklimmen.

“Het had een tearjerker van formaat kunnen opleveren. Maar dat was buiten de makers gerekend, die kozen voor een hoge mate van sereniteit.”

Op de achtergrond

Dat Koen Wauters als begeleider en steun-en-toeverlaat van Hannelore haast opging in het Zuid-Amerikaanse decor om zijn gast te laten schitteren, was ergens wel begrijpelijk. Zeker na zijn vorige televisieproject – het veelbesproken Project K – waarin Koen vooral zijn eigen dromen wilde waarmaken. Nu waren de rollen dus omgekeerd. Een meisje zonder benen dat de pijn verbijt om op protheses de wereldberoemde Incastad te bereiken, met Koen Wauters in een dienende rol. Het had een tearjerker van formaat kunnen opleveren. Maar dat was buiten de makers gerekend, die kozen voor een hoge mate van sereniteit. Bewonderenswaardig, maar het leverde een gebrek aan spanning op. Slechts één pakkend moment: wanneer Hannelore de top bereikt en de aanwezige toeristen voor haar onwaarschijnlijke prestatie klappen. De rest van de aflevering bleven we een beetje hangen tussen een onmetelijk respect voor Hannelore en een zekere saaiheid. Koen Wauters schitterde in afwezigheid, maar net hier hadden we wat meer van hem verwacht.

Naar de voorgrond

Toch hebben we goede hoop voor de aflevering van vanavond, wanneer Koen zich als danser en partner van een rolstoeldanseres moet bewijzen en dus sowieso meer naar de voorgrond treedt.

**

Over Winnaars, maandag om 20u35 op VTM.