Uitgesteld kijken zit in de lift. Onze Zondagskijker tipt in deze rubriek een programma om alsnog (of zeker niet) te bekijken. Vandaag: Leve de Zoo!

Het leven zoals het is: de Zoo + Het leven zoals het was: de Zoo = Leve de Zoo! Ziehier de min of meer wiskundige formule van Arnout Haubens nieuwste wapenfeit voor Eén. De aanleiding van dit programma is de 175ste verjaardag van de Zoo van Antwerpen, een dierentuin die al generaties lang tot de verbeelding spreekt en haast even oud is als België zelf. Om die bijzonder rijke en soms onwaarschijnlijke geschiedenis tot leven te wekken, heb je een man als Arnout Hauben nodig. Iemand met een passie voor geschiedenis en een neus voor sterke verhalen. Iemand die er niet voor terugdeinst in een gigantisch archief te duiken en pas weken/maanden later weer boven water te komen. Hij deed het eerder in De helden van Arnout en in Ten oorlog (I & II), twee programma’s die op z’n minst vier sterren verdienden.

Palliatieve zorg

Ook in Leve de Zoo! slaagt de sympathieke tv-maker erin zijn kijkers terug in de tijd te katapulteren. Naar de regeerperiode van Jacques Vekemans bijvoorbeeld, de tweede directeur van de Antwerpse Zoo, die ooit van Brussel naar Antwerpen liep met twee olifanten in zijn kielzog. Een man die in het Antwerpse stadscentrum ooit een ontsnapte tijger moest neerknallen en die als cadeau een Ghanees jongetje kreeg, Jefke genaamd. De portie geschiedenis in Leve de Zoo! is niet alleen onwaarschijnlijk maar ook razend interessant. En gruwelijk! Grizzlyberen die in de dierentuin van Brussel (ja, die heeft ooit bestaan) gevoed werden met pistolets, hoe is het mogelijk? “Een dierentuin was in die tijd meer palliatieve zorg”, wist de curator van het Museum voor Natuurwetenschappen. “De dieren bijhouden tot ze stierven.” Niemand die destijds eigenlijk een idee had wat die dieren aten of hoe ze verzorgd moesten worden. 175 jaar later gaat het er gelukkig ‘menswaardiger’ aan toe. Nagelriemen van olifanten worden netjes verzorgd, een Maleisische tapir krijgt schouderklopjes en de gorilla’s in Antwerpen maken eindelijk kennis met hun buitenverblijf. Het contrast met vroeger is – gelukkig – groot. En levert een prima programma op dat mij als dierenvriend en inwoner van Antwerpen wel kan charmeren.

Leve de Zoo!, elke dinsdag op Eén om 20u40.***

(Sebastiaan Bedaux – foto: VRT)