Zondagse kost: Croquetas de gamba

1566

Elke editie zetten we een lezer en zijn liefste zondagse kost in de kijker. Omdat we op deze laatste dag van de week toch allemaal graag een beetje extra genieten. Vandaag serveert Valérie (29) uit Heusen-Zolder Croquetas de gamba.

Het gerecht is gekozen en klaargemaakt door Amylia De Schepper van www.cookameal.be.

“Al acht jaar moet ik mijn lieve mama missen. Dit was een van haar lievelingsrecepten, eentje dat ik nu ook met veel liefde voor mijn gezin maak.”

Ingrediënten voor ongeveer 18 croquetas

500g (diepgevroren) gamba’s of reuzegarnalen
2 kleine uien
1 teen knofllook
400 ml halfvolle of volle melk
5 à 6 el bloem
Peper en zout
Handvol verse peterselie
Paneermeel
2 eieren
2 el olijfolie
Optioneel: Cayennepeper

Zo maak je het

• Pel en ontdarm de gamba’s
• Snij ze in kleine stukjes
• Snipper ui en knoflook
• Fruit de look en de ui in de olijfolie
• Voeg de gamba’s toe, kruid met peper en zout
• Wanneer de gamba’s gaar (en dus mooi roze) zijn giet je er de melk bij
• Laat enkele minuten inkoken
• Schep de bloem bij het mengsel en laat de vulling al roerend indikken
• Voeg, wanneer de vulling niet meer aan de pan kleeft, de fijngehakte peterselie toe
• Proef en kruid bij met peper, zout en eventueel een snuifje cayennepeper
• Schep de vulling in een schaal en dek af met plastic folie
• Laat de vulling enkele uren, of zelfs een nachtje, rusten in de koelkast
• Klop de eitjes los en doe het paneermeel in een kommetje
• Vorm gelijke croquetas, eventueel met behulp van een lepel
• Wentel de croquetas door het ei en daarna door het paneermeel
• Verhit de olie in de frituurpan tot 170 °C
• Frituur de croquetas ca. 4 min. Goudbruin
• Laat uitlekken op keukenpapier.
• Serveer met een partje citroen