Gebruik jij je vaatwasser enkel om de vaat te doen? Jammer want je vaatwasser is veelzijdiger dan je denkt. Ziehier 12 verrassende dingen die je gewoon in de vaatwasmachine schoonmaakt.

1. De rooster van de afzuigkap

Deze krijg je echt moeilijk proper als je het met ouderwetse handenarbeid wil proberen. Stop de vettige en plakkerige rooster gewoon in de vaatwasser, en klaar.

2. Haarborstels

Jawel, stop die vieze haarborstel gerust in de vaatwasmachine; weg vuil en vet. Wel even opletten: alle haarborstels uit plastic mogen in de machine en haal ook eerst de haren uit de borstel.

3. Zeephouders en -bakjes

Zowel zeephouders uit de badkamer als het zeepbakje van de wasmachine worden weer helemaal fris en proper na een rondje vaatwasmachine.

4. Gereedschap

Zolang ze metalen of plastic handvaten hebben, kunnen ze zo mee in de vaatwasser. Wel goed afdrogen naderhand, anders kunnen ze roesten.

5. Plastic speelgoed

Of het nu om plastic speelgoed van je kindje of van je hond of kat gaat, maakt niet uit: stop ze in de vaatwasser en ze komen er als nieuw uit.

6. Kleine vuilbakjes

Ook al doe je er een vuilzakje in, vuilbakken worden op de bodem altijd vies. Passen ze in de vaatwasmachine? Gerust doen!

7. Baseballpet

Een baseballpet in de gewone wasmachine schoonmaken, is niet altijd zo’n goed idee; vaak komt de pet er helemaal vervormd terug uit. De vaatwasser is echter veilig voor een pet. Zet deze wel goed vast (gebruik hiervoor eventueel een wasknijper). Draai één cyclus en gebruik geen afwasmiddel.

8. Namaakplanten

Zijn je planten gemaakt van plastic? Hup, de vaatwasser in. No way dat je deze blaadje per blaadje zal afstoffen met de hand!

9. Kaarsenhouders

Kaarsenhouders die hier en daar besmeurd zijn met kaarsvet, zijn heel moeilijk schoon te maken. Behalve als je ze in de vaatwasser stopt. Makkelijk!

10. Vazen en beeldjes

Vooral als ze veel kantjes en hoekjes hebben: gewoon niet aan beginnen, laat de machine het werk maar doen.

11. Schoenen

Ja, echt! Alle schoenen die tegen water kunnen – zoals slippers, canvasschoenen of rubberlaarzen – mogen in de vaatwas. Zet wel de temperatuur niet te hoog, je wil niet dat het rubber smelt.

12. Aardappelen

Inderdaad. Moet je voor veel mensen koken en staan er aardappelen op het menu? Dan is het makkelijker om ze te schillen als ze al proper zijn en jawel: stop ze in de afwasmachine. Gebruik de functie ‘alleen spoelen’ en laat de vaatwastabletten achterwege.