Het lijmpistool en de glitterhartjes mogen aan de kant geschoven worden! Tegenwoordig maak je je fotoboeken over verre reizen en familie-etentjes gewoon digitaal. Geen geknoei en gepruts, maar wel een prachtig resultaat. Deze gratis apps helpen je alvast op weg.

1. Pixlr

Rode ogen wegwerken, verschillende filters gebruiken en kleuren veranderen? Het is allemaal heel gemakkelijk met Pixl, dat je op je smartphone, tablet én computer kan gebruiken. De mobiele app is een van de handigste tools om foto’s mee te bewerken op je smartphone. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan je verschillende filters over je foto’s leggen, zodat ze een uniforme look krijgen. Ook kan je de achtergrond aanpassen en storende elementen wegwerken. Nood aan wat inspiratie? In de ‘Made with Pixlr’-galerij zie je heel wat geslaagde voorbeelden.

2. Pic Collage

Zoals de naam al doet vermoeden, is Pic Collage een handige manier om fotocollages te maken met een professionele look & feel, en dat allemaal met een simpele swipe. Je kan prachtige bestaande sjablonen gebruiken, of de artiest in jezelf loslaten en zelf aan de slag gaan. Bovendien kan je met de app online extra foto’s zoeken die perfect passen bij je collage. Leuke stickers en achtergronden maken het plaatje helemaal af. Daarnaast kan je ook foto’s en video’s gebruiken van Facebook, Instagram en Snapchat. Niks houdt je dus tegen om all the way te gaan met Pic Collage.

3. Project Life

Wie houdt van nostalgie en de echte ouderwetse fotoboeken, zal weg zijn van Project Life. De app en album kit zijn voor fotoliefhebbers met ambitie: ze vergen wat meer tijd om alles onder de knie te krijgen, maar het resultaat loont. Zo kan je je foto’s van anekdotes voorzien met de dagboek-functie, prachtige lettertypes incluis. Bovendien kan je ook postkaartjes creëren, die je naar vrienden en familie stuurt. Wie een duwtje in de rug nodig heeft, vindt op de app heel wat tutorials die je op de goede weg helpen.

4. Layout

Layout is een app van Instagram die je meerdere foto’s laat combineren tot één foto. Je selecteert hoeveel foto’s erin moeten komen, maakt een keuze uit de verschillende lay-outs en bepaalt of je ze bijvoorbeeld wilt spiegelen of draaien. Met een paar simpele veegbewegingen zet je zo je beste foto’s bij elkaar, klaar om door te sturen. Bovendien kan je je ook hier volop amuseren bij het kiezen van filters.