Vanaf morgen worden weer veel Vlamingen vegetariër, toch zeker voor 40 dagen. In enkele jaren tijd groeide Dagen Zonder Vlees uit van kleinschalig iets tot een mega-event met meer dan 70.000 deelnemers. Ook wij gaan proberen om in deze vastenperiode geen vlees te eten. Hoe dat zonder problemen zal lukken? Dankzij ons geheime wapen…

Het opzet van Dagen Zonder Vlees is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. Om al die arme schattige beestjes te redden? Ook, maar vooral toch om onze ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te verkleinen. Want elke week één dag geen vlees of vis eten, staat gelijk aan één jaar geen elektrische toestellen gebruiken. Straf, toch?

1 dag per week geen vlees eten is al een enorme stap voor ons milieu #elkedagtelt #dagenzondervlees #gogogo

A photo posted by Dagen Zonder Vlees (@dagenzondervlees) on

Ook uw dienaar, notoir gehaktman, heeft zich ingeschreven. We kregen gelukkig een hulpmiddel toegestuurd (hashtag #lovemyjob): het kookboek Dagen Zonder Vlees. Jeroen Meus, Peter Goossens, Wim Ballieu en andere bekende Vlaamse koks verklappen in dit boek hun favoriete vegetarische recepten. Lekker, gezond, goedkoop én gemakkelijk, zo lezen we in de perstekst. Uw onderzoeksjournalist staat uiteraard al te popelen om dit te testen…

Van 10 februari tot 26 maart gaan we dus vleesloos door het leven. (Sorry vissen!) Elke week brengen we hier verslag uit, mét een recept uit hét kookboek. (En een oordeel of het écht wel lekker, gezond, goedkoop en gemakkelijk was.)

Het boek Dagen Zonder Vlees is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts kost 24,95 euro en is te koop in elke boekhandel of online. Inschrijven voor Dagen Zonder Vlees kan nog steeds via hun website.

Dagen zonder vlees_HR (Large)