Het nieuwe jaar is het ideale moment om een nieuwe start te maken met je huishouden, vooral als je het moeilijk vindt om alles netjes en geordend te houden. Wil je zo weinig mogelijk tijd verspillen aan huishoudelijke klusjes? Doe het dan meteen goed. Daar kunnen onze tips bij helpen.

1. Vind (en gebruik) een plekje voor alles

Tuurlijk is het helemaal oké om een rommellade te hebben waarin allerlei kleine spullen worden opgeborgen, maar probeer de rommel toch wat te beperken. Gebruik handige bakjes en doosjes om je kasten en lades netjes in te richten. Heb je alles van een plaatsje voorzien, zorg er dan voor dat de dingen die je gebruikt ook naar hun ‘thuisbasis’ terugkeren als je ze gebruikt hebt. Niet dat je dat meteen hoeft te doen, maar één keer per week alles in je huis eens overlopen en spullen terugbrengen waar ze horen, is een must.

2. Sorteer meteen je post

Post, papier en tijdschriften lijken wel een eigen leven te leiden; ze blijven rondslingeren, duiken op waar je niet wil en als je een bepaald papier of formulier nodig hebt, is het steevast verdwenen.

Jouw goede voornemen voor het nieuwe jaar: pak je post meteen aan, ook al heb je er niet meteen zin in. In feite is het maar een kleine moeite, en zoveel handiger dan facturen en andere post dagen (weken?) lang op de tafel te laten slingeren.

3. Stel een schoonmaakschema op, en hou je eraan

Geloof ons: het is makkelijker een woning netjes te houden als je met een schema werkt, ook al is het een flexibele planning. Maak er eentje voor het volledige jaar en plan niet alleen vaste poetsmomenten in, maar ook grotere schoonmaakopdrachten en allerhande klusjes. Zo weet je op voorhand al waar je aan toe bent, en is het makkelijker om in ‘schoonmaakmodus’ te komen. Wat je dit jaar immers niet wil, is dat de rommel en het vuil zich opnieuw opstapelen.

4. Voer de 24 uurregel in voor die taken waar je moeite mee hebt

Zijn er bepaalde zaken waar je altijd moeite mee hebt? Denk bijvoorbeeld aan het opvouwen van de was, de afwas doen of je kleren netjes terughangen in de kast? Blijft de propere was inderdaad (meer dan) een week liggen, staat de vuile vaat dagenlang te verkommeren op het aanrecht en hang je je kleren liever op de eerste de beste stoel in plaats van in de kast of aan de kapstok? Voer dan voor die specifieke dingen de 24 uurregel in, zijnde: je hebt 24 uur om het klusje aan te pakken, je hoeft dus niet meteen in actie te schieten, maar wel binnen een dag. Dat wil dus zeggen: geen kleren op de grond of vuile vaat langer dan een dag laten staan.

5. Volle wasmand = meteen wassen

Ben je iemand die de neiging heeft pas de was te doen als je echte geen enkele propere sok meer liggen hebt? Maak dan volgende afspraak eens met jezelf: zodra je voldoende vuile was hebt om een wasmachine te vullen, doen dan meteen ook even de was. Geef toe, veel meer dan de was in de wasmachine stoppen en op een knop duwen, is het eigenlijk niet. Daarna wel niet vergeten de was op te hangen of in de droger te stoppen. En voor het opvouwen geldt dan weer de 24 uurregel, nietwaar?