Aantal leerling-bakkers op twee schooljaren tijd verdubbeld

Steeds meer leerlingen volgen een opleiding tot bakker. Vorig schooljaar telden de scholen 1.255 leerling-bakkers. “Programma’s als ‘Bake Off Vlaanderen’ betekenen een boost voor onze inschrijvingen.”

Vorig schooljaar telden de afdelingen Bakkerij, Bakkerijtechnieken en Brood- en banketbakkerij 1.255 leerlingen. Dat zijn er bijna dubbel zoveel als in het schooljaar 2022-2023, toen ging het om 657 leerlingen. Ongeveer evenveel jongens (54%) volgen de opleiding als meisjes (46%). In 13 steden in Vlaanderen worden deze opleidingen aangeboden. In de provincie Antwerpen volgen de meeste leerlingen een opleiding (476), West-Vlaanderen staat met 363 leerlingen op de tweede plaats.

Dat de opleidingen stevig in de lift zitten, weet ook Koen Van Helden, technisch directeur van de provinciale school PIVA in Antwerpen. “Bakken spreekt veel jongeren aan”, vertelt hij. “Programma’s als Bake Off Vlaanderen of Junior Bake Off Vlaanderen betekenen altijd een boost voor onze inschrijvingen. Pubers zijn op zoek naar iets wat ze graag doen, en dan brengen dergelijke programma’s vaak inspiratie. Daarnaast schrijft ook wie zich interesseert in desems zich bij ons in. Zeker hier in het Antwerpse schieten de desembakkerijen als paddenstoelen uit de grond.”

Innovaties in de bakkerijsector zorgen er ook voor dat bakkers minder ’s nachts moeten werken. “Dat geven we onze leerlingen ook mee”, vervolgt Koen Van Helden. “We tonen hen dat ze dankzij de nieuwste technieken ook al veel overdag kunnen doen. Bij ons op school beschikken we ook over die nieuwste machines.”

Werkzekerheid

Heel wat leerlingen van PIVA hopen straks hun eigen zaak te kunnen openen. “Ik werk graag met mijn handen en vind het leuk om te experimenteren met smaken”, vertelt Olisya Campo uit het 4de jaar Bakkerij. “Thuis probeer ik vaak nieuwe dingen uit, vooral desserts. Mijn favorieten zijn cupcakes. Ik bak gewoon heel graag en droom ervan later mijn eigen bakkerij te hebben.”

Xander Reusen uit het 4de jaar Bakkerijtechnieken raakte tijdens de coronaperiode gepassioneerd door bakken. “We zaten vaak thuis en ik probeerde van alles uit. Geleidelijk aan begon ik de kunst achter brood en banket te waarderen. Het is boeiend om te begrijpen waarom je deeg op een bepaalde manier moet maken. Het is allemaal veel technischer dan mensen vaak denken. En ook werkzekerheid speelde een rol bij mijn studiekeuze. Als bakker kan je altijd aan de slag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier