Bart Casteleyn
“De machine voelt nattigheid en vraagt meteen of ik misschien iets over Franciscus gehoord heb?”
Goeiemorgen,
Of hij het al weet, vroeg ik net aan mijn robot. Dat de paus overleden is? En geloof het of niet: na een week waarin de wereld om de oren werd geslagen met ontelbare artikels, reportages en reacties uit Rome valt ChatGPT uit de lucht. “Op dit moment, voor zover bekend, is de paus niet overleden.”
De machine voelt wel nattigheid en vraagt meteen of ik misschien iets over Franciscus gehoord heb? “Wil je dat ik even opzoek of er recent nieuws is?” Awel, graag.
Negen (!) minuten later antwoordt ChatGPT. “Meerdere betrouwbare nieuwsbronnen bevestigen het overlijden. Zo meldt de NOS dit: ‘Paus Franciscus is op tweede paasdag op 88-jarige leeftijd overleden’. Ook het Vaticaan maakte maandagavond bekend dat de paus stierf als gevolg van een beroerte, gevolgd door coma en onomkeerbaar hartfalen. Conclusie: De paus leeft niet meer.”
Tja… Artificiële intelligentie maakt je duidelijk niet alwetend. En oké: dit pauselijke voorbeeld is extreem. Je moet al van Mars komen om het trieste nieuws over Jorge Mario Bergoglio gemist te hebben. Maar het doet een mens wel even nadenken.
Er komt een generatie aan voor wie AI misschien wel God is. Steeds meer surfers gebruiken ChatGPT niet alleen als de nieuwe Google, maar dus ook als nieuwsbron, als vriend, kookboek, huiswerkmaker en zelfs als psycholoog en huisarts. Een orakel dat als evangelie geldt. Lang niet iedereen beseft dat het ding ook serieus kan hallucineren, zelfs de betalende versies. Wartaal uitspuien, rare dingen delen of gewoon regelrechte leugens vertellen.
Beste vriend, wat als een kind enkel jou had gebruikt om een spreekbeurt te geven over de paus, vraag ik mijn computer. “Ja, als een kind puur op mij vertrouwde, had die inderdaad met verouderde info in de klas gestaan… en dat zou best gênant kunnen zijn.”
Zelfs ChatGPT beseft dat dus. “Ik snap het gemak”, geeft het toe, “maar ik hoop wel dat ze het combineren met wat eigen nieuwsgierigheid en kritisch denken.” Een lesje mediawijsheid zowaar… En dan tot slot: “Hoe kan ik je nog helpen met je spreekbeurt?”
Euh, een spreekbeurt moest ik niet maken, een column wel. Bedankt voor de hulp, robot. Ik wens jou en vooral alle lezers een fijne zondag!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier