Sandra Rosseel

Eindelijk mag ik het zeggen: we gaan op zoek naar de beste ijsjeszaak van Vlaanderen en Brussel!

Goeiemorgen,

Eindelijk mag ik het zeggen: we gaan dit jaar samen met de collega’s van Libelle op zoek naar de beste ijsjeszaak van Vlaanderen en Brussel! En daar word ik heel blij van, want voor mij zijn ijsjes eetbare porties geluk. Op het moment zelf, maar ook achteraf, want aan heel wat van die ijsjes hangen hele mooie herinneringen vast. Van de zwoele zomeravonden bij mijn oma, waar mijn zus en ik altijd gespannen wachtten tot het geluid van de ijscoman weerklonk, over de Coupe Meli in het restaurant van het toenmalige pretpark die zo groot was dat ik die niet alleen op kreeg, tot die ene persreis naar Milaan, waar we met een groepje journalisten op zoek naar een gelato kilometers ver wandelden, zonder succes. Om dan terug bij ons startpunt te zien dat er om de hoek minstens tien ijsjeszaken waren… Hoe we die gemist hadden, weten we nog altijd niet. Maar toen we eindelijk uitgelachen waren over onze blunder, smaakten de ijsjes er alleen maar beter door.

En dat hebben we allemaal te danken aan ene Bernardo Buontalenti. Niet ons geblunder, wel het ijs. Hoewel de Chinezen, Perzen en Arabieren ook al experimenteerden met ijs, zou deze Italiaan de eerste zijn die het roomijs zoals we het nu kennen heeft gemaakt, ergens in de 16de eeuw. Deman werd trouwens als Bernardo Timante Buonacorsi geboren, maar werd al gauw Buontalenti genoemd. Met recht en reden, want de man was naast de uitvinder van de gelato ook een artiest, ingenieur, architect en theaterdecorontwerper. In dienst van de beroemde de Medici-familie ontwierp hij paleizen, tuinen, forten en villa’s. En dus ook het roomijs. Goed getalenteerd inderdaad!

Maar terug naar onze zoektocht naar de beste ijsjeszaak van Vlaanderen en Brussel, want daar hebben we jouw hulp bij nodig. Ook al zouden we het wel willen, wij kunnen onmogelijk alle ijssalons en ijshoeves zelf uitproberen. En dus rekenen we op jullie tips! Nomineer dus vlug jouw favoriete ijssalon. Op www.dezondag.be/actua/maatschappij/allerbeste-ijssalon-van-vlaanderen/ lees je hoe je dat kan doen. Ik kijk er alvast naar uit om te lezen welke ijsjeszaak jouw hart gestolen heeft, en waarom. En wie weet, misschien wordt die zaak wel de Crème de la Crème 2025, en win jij een jaar lang gratis ijsjespret!

Geniet van deze zondag! Mét een ijsje natuurlijk!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier