Sven Ornelis

“Nu ik zo zat te niksen op de Dag van de Arbeid, stelde ik ChatGPT toch ook maar de gevaarlijkste vraag…”

Het was die ene feestdag, midden in de week, waarop ‘de arbeid’ wordt gevierd. Daarom moest ik niet werken en kon ik traag wakker worden met de zon op mijn gezicht. Dus vroeg ik aan ChatGPT: wat is rustige maar vrolijke klassieke muziek voor bij het ontwaken? Ik kreeg een zestal suggesties, met telkens een kleine uitleg erbij. Ik koos voor Morning Mood uit Peer Gynt van Edvard Grieg, waarvan ChatGPT zelf zei: “Misschien cliché, maar perfect om langzaam wakker te worden met een gevoel van zonsopgang.”

Toen ik de trap was afgelopen, ontdekte ik een halve cavaillon in de ijskast en een bakje aardbeien. Ik vroeg of ik daar wat yoghurt aan zou toevoegen, om een lekkere smoothie te maken. De app gaf me een recept, met slimme aanvullingen: maak het wat zoeter door wat agavesiroop, honing of banaan toe te voegen; wat gember en munt doen het er ook prima bij. Zo gezegd, zo gedaan.

Met m’n zalige smoothie zat ik op het terras en zag ik twee eekhoorns van boom naar boom huppelen in onze tuin. Schattig. Toch vroeg ik ChatGPT of eekhoorns gevaarlijk zijn voor onze tuin. Ik kreeg een uitgebreid antwoord met pro’s en contra’s, en toen vroeg ik om het in twee zinnen samen te vatten. Ik kreeg dit: “Eekhoorns in je tuin vormen meestal geen gevaar zolang ze zich natuurlijk gedragen en geen schade aanrichten aan bomen of gebouwen. Worden het er veel of nestelen ze zich in huis, dan is het goed om maatregelen te nemen.” Ik was gerustgesteld.

Nu ik daar zo heerlijk zat te niksen op de Dag van de Arbeid, stelde ik ChatGPT toch ook maar de gevaarlijkste vraag: zou jij mijn columns kunnen schrijven voor De Zondag? Ik stuurde als voorbeeld even de bovenstaande alinea’s op en kreeg binnen de seconde dit antwoord: “Ja, ik kan zeker helpen bij het schrijven van je columns, als meedenker, schrijver of redacteur. Maar de echte kracht zit in jouw persoonlijke stem – ik kan die alleen ondersteunen, niet vervangen.” Wat een opluchting, zo op de Dag van de Arbeid: ik mag nog even blijven schrijven, elke zondag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier