Gemiddeld meer dan 500 euro huur per maand: een kot wordt wel erg duur

BRUSSEL Wordt op kot gaan stilaan een luxe? Uit een rondvraag van onze krant blijkt dat de prijzen van studentenkamers blijven stijgen. Wie volgend jaar een kamer wil huren in een van de Vlaamse provinciehoofdsteden betaalt daarvoor gemiddeld al 504 euro per maand. Leuven blijkt veruit de duurste stad: daar kost een kot gemiddeld 601 euro.

Heel wat jongeren zijn nu volop op zoek naar een kot. Goedkoop wordt die zoektocht niet, want de prijs blijft stijgen. Gemiddeld kost zo’n kamer volgend academiejaar 35 euro per maand meer dan nu. Wie op kot wil in Gent, Antwerpen, Leuven, Hasselt of Brugge moet rekenen op een gemiddelde huurprijs van 504 euro per maand, inclusief verbruikskosten.

Wat opvalt bij onze rondvraag: studentenresidenties van onderwijsinstellingen blijven doorgaans een stuk goedkoper dan die op de privémarkt, maar zijn wel beperkter in aantal. Zo betaal je voor een peda (een kot in het beheer van een hogeschool of universiteit, red.) in 2025-2026 gemiddeld 477 euro, op de privémarkt is dat al snel 543 euro per maand.

Huisjesmelkers

Uiteraard is de ene studentenstad de andere niet. De goedkoopste provinciehoofdstad in het Vlaams gewest is Brugge. Daar zijn de koten – zowel die van de onderwijsinstellingen zelf als die op de privémarkt – slechts tien euro per maand duurder geworden. Vanaf september betaal je voor een peda rond de 450 euro per maand, voor een kot in private handen 485 euro. Na West-Vlaanderen komt Limburg, want ook Hasselt hoort bij de club van min of meer betaalbare studentensteden. Daar beheren Universiteit Hasselt, Hogeschool UCLL en Hogeschool PXL samen een kamerbestand van 3.000 kamers op de privémarkt, die sowieso in orde zijn met de nodige formaliteiten en gebruik maken van een gestandaardiseerd modelhuurcontract. Simpel gezegd: via dit platform kom je niet bij malafide verhuurders of huisjesmelkers terecht. De doorsnee huurprijs van een kamer via deze database bedraagt 485 euro, een dikke 40 euro meer dan tijdens het huidige academiejaar.

Wie wil studeren in Antwerpen en niet wil of kan pendelen, heeft best een budget van om en bij de 488 euro op zak. Via de UAntwerpen kan dat iets voordeliger voor 420 euro, op de privémarkt stijgt de maandelijkse prijs al snel tot 555 euro.

Pineut

Op gelijke hoogte vinden we Gent, de grootste studentenstad boven de taalgrens met ruim 90.000 studenten, waarvan de helft op kot zit. Die aantallen bezorgen schepen van Wonen Filip Watteeuw toch wel wat kopzorgen. “Het is niet evident om ervoor te zorgen dat iedereen een geschikt én betaalbaar kot heeft. Wanneer we falen, heeft dit ook een grote impact op onze reguliere woonmarkt: studenten die geen kot vinden, hokken dan vaak samen in een ‘gewoon’ appartement”, klinkt het. Het is vooral die discrepantie tussen vraag en aanbod die zorgt voor de hoge prijzen. Wie aan HoGent studeert heeft geluk, daar zijn al voor gemiddeld 350 euro per maand kamers te vinden. Aan UGent en Artevelde Hogeschool liggen die bedragen nog een stukje hoger. Wie geen peda kan strikken, moet volgend academiejaar ongeveer 558 euro per maand op tafel kunnen leggen.

“Verhuurders kunnen vragen wat ze willen, ze vinden sowieso toch een huurder” – Filip Watteeuw, Gentse schepen van Wonen

“De afgelopen jaren is het aantal studenten veel sterker gegroeid dan het aantal nieuwe koten, wat ervoor zorgt dat de concurrentie op de markt moordend is,” weet Watteeuw. “Bot gezegd kunnen verhuurders eigenlijk vragen wat ze willen, ze vinden sowieso toch een huurder. De studenten die uit minder kapitaalkrachtige gezinnen komen zijn zo de pineut, want zij kunnen die hoge huurprijzen gewoon niet betalen. Zo’n 40 procent van alle Gentse studenten die pendelen geven aan dat enkel te doen omdat de kotprijzen gewoon niet betaalbaar zijn voor hen.” Het stadsbestuur probeert volgens Watteeuw projectontwikkelaars zoveel mogelijk te stimuleren om te investeren in studentenresidenties, waarbij minstens een vijfde van het gebouw moet bestaan uit basiskamers aan een betaalbare prijs. Dit zou er op langere termijn voor moeten zorgen dat het aanbod de vraag inhaalt, en de prijzen stabiliseren. Voor het komende academiejaar heeft de schepen nog een tip. “We zien dat onze studenten ook in deel- en randgemeenten een kot zoeken, en zo elke dag met het openbaar vervoer naar de les komen. Dat kan soms een heel voordelige oplossing vormen.”

Inflatie

Wie in Leuven op de privémarkt een kamer zoekt, zal daar het komende academiejaar gemiddeld 630 euro per maand voor betalen. Momenteel ligt die gemiddelde huurprijs nog zo’n 30 euro lager. “De prijzen zijn de afgelopen jaren enorm hard gestegen, nog veel sterker dan de inflatie zelfs”, geeft Ludo Clonen van KU Leuven toe. Hij is domeinverantwoordelijke residentiebeheer bij KU Leuven Stuvo. “Dat komt natuurlijk omdat de vraag het aanbod overstijgt, er zijn gewoon steeds meer jongeren die studeren dan pakweg tien jaar geleden en het aantal internationale studenten is ook fel gestegen. We krijgen geregeld feedback van onze studenten dat het echt niet eenvoudig is om een betaalbaar kot te vinden. Zeker in gezinnen waar meerdere kinderen tegelijk studeren en op kot moeten, zitten de ouders in een heel lastig parket.”

Om die studenten op weg te helpen heeft KU Leuven ook eigen studentenresidenties, goed voor ongeveer 6.000 kamers. Precies 2.500 daarvan worden verhuurd aan een huurprijs op maat, eerder gericht op de meer financieel kwetsbare gezinnen dus. Die prijs varieert tussen 242 en 483 euro all-in. Er wordt een specifieke formule gebruikt op basis van verschillende factoren. Maar kort door de bocht geldt de regel: hoe lager het gezinsinkomen, hoe meer voorrang je krijgt voor een kamer én hoe minder je betaalt. In de praktijk zijn het studenten bij wie het gezinsinkomen maximaal 80.000 bruto per jaar bedraagt die in aanmerking komen voor zo’n gesubsidieerd kot. “Eigenlijk voldoet ons aanbod wel aan de vraag. Op het einde van het academiejaar staan er soms wel mensen op de wachtlijst, maar tijdens de zomer zijn er altijd annulaties. Helaas wordt er elk jaar misbruik gemaakt van het systeem, door bijvoorbeeld zelfstandigen die zichzelf een laag loon uitkeren en zo op papier aanspraak kunnen maken op een goedkoper kot. We vinden dat heel vervelend, en zoeken al een tijdje naar dé oplossing om dergelijke situaties onmogelijk te maken”, aldus nog Clonen.

Leuven het duurst, Brugge het goedkoopst

Een kot kost volgende academiejaar gemiddeld 504 euro per maand. Dat blijkt uit een rondvraag bij de verhuurders van studentenkamers op de privémarkt en van hogescholen en universiteiten. De duurste Vlaamse provinciestad is Leuven met gemiddeld 601 euro, de goedkoopste is Brugge (460 euro).

1. Leuven:

601 euro per maand

Via hogeschool/universiteit: 571 euro

Op de privémarkt: 630 euro

2. Gent:

488 euro per maand

Via hogeschool/universiteit: 464 euro

Op de privémarkt: 558 euro

3. Antwerpen:

488 euro per maand

Via hogeschool/universiteit: 420 euro

Op de privémarkt: 555 euro

4. Hasselt:

485 euro per maand op de privémarkt, er is geen aanbod vanuit hogeschool/universiteit

5. Brugge:

460 euro per maand

Via hogeschool/universiteit: 451 euro

Op de privémarkt: 485 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier