Bijna de helft van de Vlaamse bedrijven in 2024 getroffen door cyberaanvallen

BRUSSEL Bijna één op de twee Vlaamse ondernemingen was vorig jaar slachtoffer van een cyberaanval. Dat blijkt uit de nieuwste Cybersecurity Barometer. Wellicht is dat cijfer zelfs een onderschatting. Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) onderneemt actie.

Cyberaanvallen nemen toe in aantal en ernst. Dat is de belangrijkste conclusie van de nieuwe Cybersecurity Barometer. Van de 2.720 Vlaamse bedrijven die deelnamen aan het onderzoek, gaf maar liefst 46 procent toe dat ze het voorbije jaar een cyberaanval hebben meegemaakt. Eén op de tien van deze aanvallen was ook effectief ‘succesvol’, waardoor dus schade werd aangericht. Dat gaat van het lekken van gevoelige gegevens en diefstal van informatie tot het eisen van losgeld. In sommige gevallen zorgde zo’n aanval ervoor dat apparatuur en websites een tijdje platlagen.

“Deze cijfers zijn wellicht nog een onderschatting van de realiteit”

Deze cijfers zijn wellicht nog een onderschatting van de realiteit, zeggen de onderzoekers. Niet alle aanvallen worden opgemerkt en er zijn nog altijd bedrijven die schroom hebben om een aanval toe te geven.

Verbetertrajecten

Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA), ook bevoegd voor Digitalisering, is zich bewust van de uitdaging. “Uit het onderzoek blijkt ook dat een grote meerderheid van de bedrijven zich bewust is van de risico’s, maar de realiteit is dat de concrete maatregelen vaak nog onvoldoende zijn. Bijna de helft van de ondernemers zegt ook zelf dat onvoldoende opleiding en bewustmaking bij het personeel het grootste risico vormt. Dat toont aan waar we nog werk hebben.”

Diependaele wil vooral inzetten op de zogenaamde verbetertrajecten. Tijdens zo’n traject wordt een bedrijf ondersteund door een erkende IT-dienstverlener om zich te beschermen tegen een cyberaanval. De helft van de kosten daarvan wordt terugbetaald door de Vlaamse overheid. Vorig jaar hebben daar 222 bedrijven voor ingetekend. De regering verhoogt ook de tussenkomst van de KMO-portefeuille tot 45 procent voor kleine ondernemingen en 35 procent voor middelgrote.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier