Na een wekenlange zoektocht naar het beste ijssalon van Vlaanderen, een organisatie van De Zondag en Libelle, is IJssloeberke uit Tielen verkozen tot ‘Crème de la Crème 2025’, dé plek waar je deze zomer eens moet langsgaan voor een een versgedraaid ijsje. Vers is een understatement, want nog geen 24 uur nadat hun eigen Kempense koeien gemolken worden, kan je er proeven van maar liefst 50 verschillende smaken. “Ons recept houden we strikt geheim.”
(Door Bert Vanden Berghe)
De afgelopen weken ging deze krant samen met Libelle op zoek naar het beste ijssalon van Vlaanderen. De honderden nominaties en duizenden stemmen spraken voor zich: in ons land mogen de artisanale ijsjes met gemak naast onze wafels en frieten staan. Vorig jaar mocht ijssalon Crèmelien uit Lommel de eretitel opspelden. De winnaar van dit jaar vinden we eveneens in de Kempen: IJssloeberke in Tielen, dat overigens recent nog werd bejubeld door Gault & Millau.
“Ook deze erkenning hadden we niet verwacht”, klinkt het bij Bart Van Bouwel (42) en Elien Stappaerts (39) die sinds mei 2019 het ijssalon op de boerenbuiten uitbaten. “Ik kom uit een landbouwgezin”, aldus Bart. “Na school ben ik gestart met een varkensbedrijf, een heel fluctuerende sector.” Zijn echtgenote was dan weer actief in de farmasector, waar ze de administratie deed voor een bedrijf in Turnhout. “Met de kinderen gingen wel al eens graag een ijsje eten, en toen we hoorden dat dit familiebedrijf over te nemen was, hebben we de sprong gewaagd. Ook de zus van Elien is werkzaam in het bedrijf.”
“Ons recept houden we strikt geheim”
Al benadrukken de twee haast meteen dat dit niet met hun twee gerealiseerd kan worden. “We zitten met een ongelooflijk goed team. Iedereen draagt stuk voor stuk bij aan het succes van IJssloeberke”, aldus Elien. “Met alle flexi-jobbers en jobstudenten erbij, komen we op jaarbasis toch al snel aan een tachtigtal medewerkers. Geen overbodige luxe, want we zijn een heel jaar open, zeven dagen op zeven.”
Populaire smaak
In hun assortiment hebben ze maar liefst 50 verschillende smaken. “Al blijft vanille de uitgesproken favoriet”, weet Elien. “De klassiekers blijven scoren, van aardbei tot mokka en chocolade. Ook onze yoghurt-kers behoort tot de uitgesproken favorieten. Zelf ben ik verzot op karamel, gezouten pistache en het Leonietje, een lichte mokkasmaak met witte chocolade.”
“De koeienstal ligt vlak naast ons atelier. Korte keten op zijn best”
Bart grijpt naar eigen zeggen dan weer vaak naar de yoghurt blauwe bes. “We proberen de lat altijd hoger te leggen door de smaak zoveel mogelijk te verbeteren”, zegt Bart. “Kwaliteit is het allerbelangrijkste. We gebruiken overigens nog steeds hetzelfde recept als bij de start van het bedrijf in 1986. Ons recept houden we evenwel strikt geheim.” Al valt het niet te ontkennen dat de verse melk van de 75 koeien de sleutel is tot succes. “De koeienstal ligt vlak naast ons productieatelier dat we recent helemaal vernieuwd hebben. Dit is korte keten op zijn best. Zo slagen we er in om binnen de 24 uur nadat ze gemolken zijn ijs te draaien.”
IJskarren
Naast de ijshoeve hebben ze nog een tiental ijskarren. “Zowat de helft rijdt rond in de Kempen, de andere helft in het Antwerpse. Ze kunnen ook ingehuurd worden voor feestjes en evenementen. In Antwerpen hebben we ook twee foodtrucks: eentje op de Groenplaats en aan het Centraal Station. Daar kan je het hele jaar door naast ons ijs ook wafels en drankjes verkrijgen. Er staat ook eentje opgesteld in Bobbejaanland.”
De twee leggen de lat niet alleen hoog voor hun producten, maar ook voor het bedrijf zelf. “We willen heel graag ons koeienbedrijf vernieuwen en bezoekbaar maken. Zo zetten we nog meer in op beleving en hopen we nog meer scholen en bezoekers aan te trekken.”
Opmerkelijk: hun ijs wordt ook verdeeld in andere zaken. Zo vind je hen zelfs terug tot aan de kust, bij Wafelhuis Annie in Wenduine. “Het hele land veroveren? Dat is niet aan de orde”, lacht Bart. “Laat ze maar naar ons komen”, glimlacht Elien. “In elk geval willen we nog heel graag onze klanten bedanken om te stemmen, en hopen we straks naast onze trouwe klanten ook nieuwe gezichten te verwelkomen. Wij nemen ons dan weer voor om hard te blijven werken, want het moet goed zijn, elke keer weer. Voor minder gaan we niet.”
Nog meer lekkere ijsadresjes ontdekken: dit zijn de populairste adresjes van