Elke zondag staan ze klaar met passie, verse pistolets én jullie favoriete krant: de bakkers, onze helden van de zondagochtend. Het is dus helemaal geen toeval dat wij onze 25ste verjaardag vieren op 26 oktober, de Zondag van de Bakker. Dubbel feest dus, want de vele bakkers verdienen het gevierd te worden voor al het lekkers dat zij wekelijks op onze tafel toveren. Daarom zetten wij er ook enkele in de kijker… Bedankt bakkers!
Bert en Romy van bakkerij Vanheste: “We hebben er nog geen seconde spijt van gehad”

Dat er nog steeds jonge mensen met vol enthousiasme een bakkerij beginnen, dat bewijzen Bert en Romy van brood- en banketbakkerij Vanheste in Oostende. Vorig jaar nam het koppel de bakkerij van Berts ouders over.
“We wisten allebei wel dat we iets op zelfstandige basis wilden doen, maar de bakkerij overnemen was eerlijk gezegd niet ons eerste plan. Aanvankelijk dachten we eraan om een tearoom te starten op de zeedijk, maar praktische en financiële uitdagingen zetten ons snel met onze voeten op de grond. Het idee om te ondernemen, bleef wel borrelen, en we bespraken met elkaar de mogelijkheid om de bakkerij verder te zetten. Toen onze ouders vrij kort daarna zeiden dat ze eraan dachten om te stoppen, deden we het voorstel om de fakkel over te nemen. Ze waren meteen dolenthousiast. Voor ons was het eigenlijk een evidente keuze. We zijn er allebei van overtuigd dat je hard moet werken in het leven. Een jaar later hebben we nog geen seconde spijt gehad van onze beslissing.”
De opstart verliep voor Bert en Romy heel vlot. “Mama en papa hebben ons heel goed begeleid in de overgang. Nog steeds mogen we hen altijd bellen als we ergens mee zitten. We hebben heel veel van hen geleerd. Niet alleen op het vlak van producten, maar ook over alles wat bij deze job komt kijken. Met hun 28 jaar ervaring in de branche, weten ze op alles het juiste antwoord.”
De bakkerij draait ondertussen op volle toeren. De familie Vanheste mag dus trots zijn op de vierde generatie. Fier zijn Bert en Romy ook op hun twee erkende streekproducten. “Glazuurspeculaas wordt al decennialang door onze familie gemaakt”, vertellen ze. “En daarnaast is er nog onze West-Vlaamse splitwafel gevuld met vanilleboterroom. Bijzonder lekker”, lachen Bert en Romy, die blij zijn dat de Zondag van de Bakker hun stiel in de kijker zet.
Lees ook: Aantal leerling-bakkers op twee schooljaren tijd verdubbeld
Silke Antoni van bakkerij Antoinette: “Ambachtelijk bakken wint opnieuw aan populariteit”

Silke Antoni is de enthousiaste zaakvoerster van Antoinette in Antwerpen. Wat begon als een hobby, groeide uit tot een succesvolle plantaardige bakkerij. “Het bordje ‘vegan’ schrikte aanvankelijk af, maar intussen wekt mijn plantaardig concept veel nieuwsgierigheid én tevredenheid.”
“Mijn oma leerde me bakken. Het was een hobby die ik doorheen de jaren wat uit het oog verloor, door onder andere mijn studie vertaler. Maar tijdens corona heb ik het opnieuw opgepikt. Intussen was ik plantaardig beginnen te eten, dus ben ik aan de slag gegaan met de recepten van mijn oma en heb ik ze aangepast”, vertelt Silke.
Het romantische beeld van de bakkerij trok Silke altijd al aan. Maar is de realiteit even romantisch? “Het is hard werken en soms is het echt zwaar. Personeel inzetten is duur, de prijs van de grondstoffen steeg de afgelopen jaren pijlsnel en België kent gigantisch veel bureaucratie en administratieve rompslomp. Het is dus echt wel een uitdaging, maar tegelijk ben ik elke dag nog even blij dat ik dit kan doen”, klinkt het bevlogen.
Het mooiste van de job? “Dat ik mag bakken voor speciale gelegenheden. Trouwfeesten, verjaardagen, familiefeesten, maar net zo goed voor minder vrolijke momenten zoals uitvaarten. Ik vind het heel bijzonder om deel te mogen zijn van belangrijke gebeurtenissen in het leven van mensen.”
Silke maakt het liefst taarten. “Daar komen veel stappen bij kijken, maar het resultaat is ook het meest impressionant”, lacht ze. Silke bakt alleen plantaardige taarten. “De insteek is om klassiek gebak op tafel te zetten, waarvan je niet proeft dat het plantaardig is. Toen mijn oma nog leefde, was zij de maatstaf: als het haar test doorstond, wist ik dat het goed zat. Geloof me: het verschil met een ‘gewone’ taart proef je echt niet!”
“Het zijn voor veel mensen budgettair moeilijke tijden, dan wordt er wel eens gekozen voor goedkopere, minder kwalitatieve producten. Maar ambachtelijk bakken wint wel weer aan populariteit. Mensen waarderen kwaliteit en ambacht. Ik hoop dat de warme bakker opnieuw een vast plekje krijgt in de wekelijkse routine van mensen, zoals de zondagse pistolets of taartjes!”
Ingrid en Filip van bakkerij Van Ostaede: “De Zondag is het eerste waar de klanten naar grijpen”

Omringd door de heerlijke geur van versgebakken brood en ambachtelijk gebak, ligt De Zondag al een kwarteeuw bij de Herentalse bakkerij Van Ostaede. Bij hun zondagse bestellingen nemen de vaste klanten onze krant er steevast bij.
Van Ostaede in de Fraikinstraat kent een stevige bakkerstraditie in Herentals. “We zijn er in 1987 mee begonnen”, vertelt Ingrid, moeder van de huidige zaakvoerder Filip. “We kochten toen een oude winkel over van Van Sande, een bakkersfamilie in Herentals, en moderniseerden die geleidelijk.” Ingrid en haar echtgenoot Paul, ook een telg uit een echte bakkersfamilie, installeerden wel moderne machines, maar bleven trouw aan de ambachtelijke traditie.
“Elk product wordt met de hand gemaakt in ons eigen atelier, zonder automatisering of industriële processen”, verzekeren moeder en zoon. “In tegenstelling tot veel moderne bakkerijen gebruiken wij géén broodlijnen of remrijskasten. Onze degen worden vers gedraaid en onmiddellijk verwerkt. Hierdoor behouden ze hun natuurlijke aroma’s en structuur, en vermijden we het gebruik van bewaartechnieken die de kwaliteit kunnen beïnvloeden.”
Filip zweert enkel bij de beste ingrediënten, zoals echte roomboter en chocolade van Callebaut. “Ook populair zijn onze speculazen, die we nog stuk voor stuk met de hand maken.” En natuurlijk is er op zondag De Zondag. “We bieden die al aan vanaf de eerste editie. Als de krant per uitzondering niet geleverd is of als de stapel al weg is, dan krijgen we het wel te horen. Het is vaak het eerste waar de klanten naar grijpen, dan volgt de rest. De zondagse bestellingen gebeuren expliciet met de krant erbij.”
De bakker hoopt nog lang zijn verse producten en de gratis kranten te kunnen aanbieden. “Hoewel ik in een uitdunnende sector actief ben. Er zijn al veel warme bakkers verdwenen. Het is ook een zware stiel. Je moet zes van de zeven ’s nachts werken, ook in weekends en op feestdagen. Maar ik doe mijn job graag. Ik ben erin opgegroeid en heb nooit iets anders gekend. Je moet er wel voor in de wieg gelegd zijn, anders hou je het niet vol.”
Door Vincent Vanhoorne, Valerie De Groodt en Bart Lamers