De GVIM identificeerde vorig jaar 184 incidenten van vuurwapengeweld in België. (foto Getty) © Paul Bradbury Getty Images

Vorig jaar 184 vuurwapenincidenten in ons land:“Steeds vaker schieten in plaats van dreigen”

Uit onderzoek van het Vlaams Vredesinstituut blijkt dat er vorig jaar in ons land minstens 21 doden en 80 gewonden vielen door vuurwapengeweld. Waar vroeger vooral werd gedreigd met een wapen, wordt nu steeds vaker een schot gelost.

De Gun Violence Incident Monitor (GVIM) van het Vlaams Vredesinstituut en softwarebedrijf Textgain scant sinds december 2023 meer dan 400 mediabronnen in de Europese Unie op informatie over vuurwapengeweld. Op die manier zijn de vuurwapenincidenten in ons land nu voor het eerst in kaart gebracht. Die data zijn belangrijk voor de beleidsmakers willen zij het vuurwapengeweld terugdringen. “De GVIM identificeerde vorig jaar 184 incidenten van vuurwapengeweld in België”, duidt criminologe Astrid De Schutter die de cijfers analyseerde. “Met 71 geregistreerde incidenten steekt Brussel er met kop en schouders bovenuit, maar er waren ook veel voorvallen in de provincies Antwerpen (29) en Henegouwen (26). We zien dat in 65% van de gevallen ook effectief met het vuurwapen geschoten is. Dat is opmerkelijk, want uit voorgaand onderzoek blijkt dat het wapen voornamelijk werd gebruikt om te dreigen. In Brussel werd in 86% van de gevallen effectief geschoten, in Antwerpen ging het om 34%. Op die manier vielen vorig jaar in België minstens 21 doden en 80 gewonden. In 58% van de gevallen was het slachtoffer jonger dan 35 jaar. Hoewel er vorig jaar geen enkele vrouwelijke dader werd geïdentificeerd, vertegenwoordigen vrouwen wel 16% van de slachtoffers. Bij familiaal geweld is 64% van de slachtoffers een vrouw. En dan zijn er ook nog de slachtoffers die niet gewond raken, maar wel werden bedreigd, zoals bijvoorbeeld een kassier bij een overval.”

In 2024 vielen er in België minstens 21doden en 80gewonden”

Astrid De Schutter

Jonge daders

De meeste vuurwapenincidenten deden zich vorig jaar voor binnen het criminele milieu. “In twee derden van deze gevallen ging het om gewapende overvallen waarbij vooral werd gedreigd met een wapen”, vervolgt Astrid De Schutter. “Bij de incidenten gelinkt aan het drugsmilieu of bendegeweld werd opvallend vaak wel geschoten, namelijk in 9 op de 10 gevallen. In deze context telden we dan ook de meeste slachtoffers. Zo vielen in juni vorig jaar twee doden en drie gewonden bij een schietincident aan het Brusselse Zuidstation dat bekend staat als een hotspot voor drugshandel. Daarnaast waren er ook nog 36 incidenten waarbij een slachtoffer werd bedreigd of beschoten na bijvoorbeeld een ruzie. Zo openden in mei vier mannen op twee scooters het vuur in Brussel na een vechtpartij in een café eerder die dag. We registreerden ook 10 incidenten van familiaal geweld, zoals het voorval in Brussel waarbij een 54-jarige man zijn ex-partner en twee kinderen doodschoot.” De daders waren in meer dan 80% van de gevallen jonger dan 35 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier