Na zeven overwinningen op een rij weet Club Brugge eindelijk nog eens wat verliezen is. Blauw-zwart ging met 3-2 onderuit op bezoek bij Racing Genk. Anderlecht kon niet helemaal profiteren doordat het tegen Standard met een gelijkspel vrede moest nemen. En onderaan wordt het met nog twee speeldagen te gaan steeds spannender. Onze huisanalist Aimé Anthuenis geeft zijn visie over de opmerkelijkste feiten.

Spektakel in het Astridpark met een kanttekening

“Anderlecht-Standard is uitgedraaid op een spektakelwedstrijd. Beide ploegen namen één helft voor hun rekening. Een doelpuntrijke wedstrijd is natuurlijk goed voor de neutrale voetballiefhebber, maar coaches zien daar soms totaal anders naar. Achteraan is er enorm geblunderd en ook bij stilstaande fasen waren er veel dekkingsfouten. Ook opvallend: bij de uitblinkers zaten de verwachte namen van Dossevi, Trebel en Defour die reeds een gans seizoen op een hoog niveau acteren, maar dit keer ook een herboren Suárez. Anderlecht heeft eveneens bewezen fysiek top te zijn. Drie dagen na de zware Europese opdracht tegen Olympiakos er zo tegenaan gaan, dan moet je wel over een goede conditie beschikken.”

Geen grote conclusies verbinden aan de nederlaag van Club Brugge

“Club Brugge heeft voor het eerst in 2016 verloren, maar na de reeks die het heeft neergezet is dat zeker geen drama. Het is normaal dat je al eens verliest. Club Brugge kan als excuus inroepen dat het geen beroep kon doen op Refaelov en Diaby en bovendien viel Meunier in de loop van de wedstrijd uit. Vooral Diaby had voor de nodige diepgang en snelheid kunnen zorgen. Maar ik blijf erbij dat blauw-zwart serieus zal meedoen voor de titel. In de play-offs zie ik trouwens Racing Genk ook nog een belangrijke rol spelen. De jongeren in combinatie met good old Thomas Buffel kunnen vele ploegen pijn doen.”

Spanning troef

“We staan voor een zeer spannende slotfase van de reguliere competitie. Voor de zesde plaats zal het tussen Zulte Waregem, Charleroi en Standard een strijd worden tot de laatste minuut. Het is onmogelijk te voorspellen wie het zal halen. Zulte Waregem staan er momenteel het beste voor, maar dat kan volgende week al helemaal anders zijn. Ook onderaan wordt het een thriller. Er hebben daar al veel onverwachte wendingen plaatsgevonden. En het beperkt zich niet alleen tot het drietal Westerlo, Oud-Heverlee Leuven en Moeskroen-Péruwelz. Ploegen als Lokeren en STVV zijn ook nog niet zeker van het behoud.”

“Toen ik coach was, was er nog niet echt sprake van gokken in het voetbal. Wel werd er soms stevig gekaart om geld. Daar zijn zaken gebeurd die ik heb moeten stopzetten, omdat het uit de hand liep.”

Gokkende spelers

“Het nieuws over het gokgedrag van spelers moeten we voorzichtig benaderen. Voorlopig zijn het alleen maar geruchten. Zolang ze niet op hun eigen wedstrijden gokken zie ik geen probleem. Toen ik coach was, was er nog niet echt sprake van gokken in het voetbal. Wel werd er soms stevig gekaart om geld. Daar zijn zaken gebeurd die ik heb moeten stopzetten, omdat het uit de hand liep. Soms ging het om aanzienlijke bedragen en hadden spelers hun eventuele winstpremie reeds voor de wedstrijd al opgesoupeerd. Voorbeelden kan ik niet geven, omdat ik dan namen moet noemen.”

Dury toont lef

“De wijzigingen die Francky Dury afgelopen weekend bij Zulte Waregem doorvoerde getuigen van lef. Een icoon als Bossut vervangen is nooit eenvoudig en ook Lepoint centraal achterin plaatsen is eveneens niet evident. Lepoint heeft nog niet veel gespeeld op die positie. Maar Dury heeft gelijk gekregen. Het heeft geloond. Dankzij de zege op bezoek bij STVV doet Zulte Waregem een goede zaak met het oog op play-off 1.”

Sterke scheidsrechters

“Als de scheidsrechters het slecht doen heeft iedereen er de mond van over, maar als ze goed fluiten mag het ook gezegd worden. Onder meer Vertenten in Anderlecht-Standard en Delferière in Westerlo-Moeskroen-Péruwelz leverden een goede prestatie af afgelopen weekend. De Belgische arbitrage moet zeker niet onder doen voor die in het buitenland. Dat we sinds Frank De Bleeckere geen Belgische ref meer op een EK of WK gehad hebben is ook een kwestie van lobbyen en het succes van de Rode Duivels speelt ook een rol. Dat remt de scheidsrechters wat af. Maar niets zegt dat een Vertenten of Delferière het niet tot op een kampioenschap kunnen schoppen.”