Aimé Anthuenis: “Preud’homme mag opstellen wie hij wil, het werkt”

237

BELGIUM SOCCER PORTRAIT AIME ANTHUENIS

Voor het eerst dit seizoen heeft Club Brugge de koppositie in handen. Helemaal onderaan daarentegen ziet het er voor Westerlo steeds benarder uit. En moeten we na de drie op negen twijfelen aan de play-offkansen van KV Oostende? Onze vaste huisanalist Aimé Anthuenis geeft exclusief zijn visie.

Het kan verkeren
“Het kan zeer snel gaan in deze competitie. Dat bewees de afgelopen speeldag nog maar eens opnieuw. Twee maanden geleden stond Club Brugge pas zesde, maar na de overwinning tegen Charleroi hebben ze de leiding in handen. Zelf was ik er geen voorstander van om te roteren, maar ik moet wel toegeven dat dat in het geval van blauw-zwart heeft geloond. Preud’homme mag opstellen wie hij wil, het werkt vaak. De sprong naar de kop had ik niet verwacht, maar de terugkeer van enkele geblesseerden was wat dat betreft een belangrijke zaak. Dat Bruzzese bovendien tot een betrouwbaar sluitstuk is uitgegroeid, speelt ook een grote rol. Daarnaast ben ik ook aangenaam verrast door de prestaties van Denswil in de laatste wedstrijden. Ik was geen fan van hem, maar hij heeft duidelijk meer vertrouwen opgedaan. De Nederlander staat een beetje symbool voor het feit dat er bij Club Brugge heel wat spelers naar hun betere vorm aan het groeien zijn.”

“Lokeren toont ook aan dat je in het klassement snel kan opschuiven. Enkele weken geleden kampeerden ze nog in de degradatiezone, maar onder Georges Leekens hebben ze een nieuw elan gevonden. Inclusief de overwinning tegen Kortrijk hebben ze in de laatste vier matchen een tien op twaalf geboekt. De rol van Leekens kan je enerzijds niet ontkennen, maar anderzijds heeft Bob Peeters amper kunnen rekenen op Coelho. De inbreng van de Braziliaan was zeer belangrijk voor Lokeren. Nu is de ploeg veel gevaarlijker voor doel en Patosi kan zich daar ook aan optrekken. Als Harbaoui daar dan nog eens bij komt, staan ze opnieuw een stuk sterker.”

Een diepe spits is cruciaal voor een elftal
“Een diepe spits is vaak de eerste die verguisd wordt in een ploeg, maar hetgeen ze kunnen toevoegen aan een team is enorm belangrijk. Een voorbeeld in de negatieve zin is Okaka waarvoor het bij Anderlecht al weken niet loopt zoals het zou moeten lopen, ook gisteren tegen Racing Genk. Hij scoort niet alleen meer, maar technisch is het ook allemaal veel minder. Al kan dat zeer snel keren. De enige oplossing is blijven trainen. Ook Papazoglou toont de belangrijke rol van een diepe spits aan. Het is geen toeval dat na het uitvallen van de Griek tegen Lokeren Kortrijk de zege nog uit handen moest geven. Een laatste voorbeeld, maar dan een positief is Verdier. Hij vormde tegen Moeskroen-Péruwelz een éénmansvoorhoede en trok KV Mechelen over de streep.”

Westerlo diep in de penarie
“De afgelopen speeldag bewees dat Harm van Veldhoven geen schuld treft in de sportieve miserie bij Westerlo. Er zijn provinciale ploegen die beter verdedigen dan de rode lantaarn. Tegen OHL was het een grote ramp. Al mag ik de tegenstander ook niet tekortdoen. Zoals het er nu voorstaat is de waardeverhouding tussen de beide ploegen groter dan het puntenverschil laat uitschijnen. Kostovski die zaterdag goed was voor twee treffers is zeer belangrijk voor die ploeg. Hij laat de overige spelers op een hoger niveau acteren en neemt de druk wat weg. Indien hij niet geblesseerd was uitgevallen, zat Jacky Mathijssen nog steeds op de bank, daar ben ik van overtuigd. Voor Westerlo zie ik maar één mogelijkheid: rond Nieuwjaar nog een paar goede spelers binnenhalen, maar tijdens de wintermercato is de kwaliteit altijd een stuk minder dan tijdens de zomer. Het probleem situeert zich vooral achteraan. Als je ziet dat Van Langendonck een van de betere doelmannen van de competitie is, zegt dat zeer veel over zijn defensie.”

Oostende moet niet panikeren
“Nu het ook tegen STVV in het zand beet, is het duidelijk dat Oostende in een dipje zit. Vanderhaeghe zal zo snel mogelijk Nieuwjaar willen bereiken om de batterijen op te laden. Gezien hun kwaliteiten denk ik dat ze er wel door zullen komen. Ze zullen zeker play-off 1 halen. In de verklaring voor de afgelopen mindere resultaten is de factor pech ook aanwezig. In het laatste kwartier zijn er voor STVV mirakels gebeurd dat de gelijkmaker niet valt. Dat punt was voor de thuisploeg nochtans verdiend geweest. Met Anderlecht en Standard staat er een zwaar programma op Oostende te wachten, maar dat is misschien wel de beste manier om uit de zwakkere periode te geraken.”

Wijzigingen pakken goed uit voor Racing Genk
“Genkcoach Peter Maes sleutelde in de aanloop naar de wedstrijd tegen Anderlecht heel wat aan zijn ploeg. Zo verdween Köteles uit de ploeg voor Bizot en is hij op het middenveld met de punt naar achteren beginnen te spelen. Dat heeft hem geen windeieren gelegd. Het was al veel beter dan de voorbije weken, maar dat vraagt natuurlijk om een bevestiging. Als dat volgende week tegen Westerlo het geval is, kan dat de start zijn van een betere periode.”

“In vergelijking met de bekermatch tegen Kortrijk vond ik Anderlecht ook al een stuk beter. Defour blijft als draaischijf zeer belangrijk voor paars-wit. Hij zal in de Europa League tegen Qarabag gemist worden. Okaka is zoals reeds aangegeven uit vorm, waardoor Hasi Sylla in de strijd gooide maar dat is ook niet zaligmakend. Ik vind hem geen slechte speler en scoort gemakkelijk, maar hij komt tekort om de ploeg te dragen.”