Afgelopen zaterdag was alweer een bewogen dag in de Jupiler Pro League. Onze huisanalist Aimé Anthuenis fileert de opvallendste gebeurtenissen.

Videobeelden zullen niet alles oplossen
“Standard heeft een goede zaak gedaan met het oog op play-off 1 dankzij de zege thuis tegen Genk, maar de 2-1 van Dompé kwam er wel na buitenspel. Ik ben geen tegenstander van het gebruik van videobeelden om de scheidsrechter te ondersteunen, maar welke acties ga je daarbij betrekken? Wat betreft de doellijn is het zeker het proberen waard, maar als je het voor elke buitenspelfase zal moeten gebruiken, wil ik het nog wel eens zien. Er zal een duidelijke onderscheid moeten gemaakt worden voor wat en wanneer de beelden kunnen aangewend worden. Ga je bijvoorbeeld een doelpunt afkeuren dat tien seconden eerder voorafgegaan werd door een fout? Het mag niet hinderend werken voor het ritme en het spektakel. En alle vergissingen ga je er niet mee uit de wereld helpen. Ook beelden geven niet altijd uitsluitsel.”

“Even iets anders: ik zou ook nog even willen terugkomen op de aanvaring tussen Peter Maes en Yannick Ferrera, nadat die laatste zich nog ging bemoeien met de uitgesloten Sandy Walsh. Ferrera moet zich bezighouden met zijn eigen spelers. Als jonge coach moet hij leren dat dat al moeilijk genoeg is en dat respect voor zijn collega’s gepast is. Het is immers niet zijn eerste aanvaring met een trainer van de tegenstander.”

Gebrek aan talent bij Anderlecht
“Over Anderlecht tegen Moeskroen kan ik kort zijn: de Brusselaars waren heel zwak. De nieuwelingen Büttner, Djuricic en Badji vielen helemaal door de mand, Kara speelde eerder mee met de tegenstrever dan met zijn eigen ploeg en Heylen zag alle kleuren van de regenboog tegen Badri. Als het niet draait wordt de trainer altijd verantwoordelijk geacht, maar je kan het niet allemaal in de schoenen schuiven van Hasi. De crisis kan je volgens mij niet verklaren door een gebrek aan inzet of door de blessures van Dendoncker en Najar, maar eerder door een te weinig talentvolle groep. Als iedereen paraat is er wel nog wat mogelijk, maar eerlijk gezegd vrees ik ervoor op dit moment.”

De kloof voor Club Brugge op Anderlecht
“Na de overwinning van Club Brugge tegen STVV heeft blauw-zwart nu al een kloof van negen punten op Anderlecht. Bijna ongezien, maar zeker wel verdiend rekening houdend met het parcours dat Club sinds december aan het afleggen is. Je voelt dat de honger zeer groot is. De basis van de ploeg van vandaag is het feit dat Preud’homme over een grote kern kan beschikken en ook iedereen de kans geeft. Hij houdt zijn groep perfect rustig. Wat betreft de titel is het nog een heel eind, maar ze zijn in ieder geval goed bezig.”

Degradatiestrijd ongemeen spannend
“Ik had niet verwacht dat Moeskroen zou winnen tegen Anderlecht, maar chapeau voor het werk dat Glen De Boeck en Lorenzo Staelens bij die club verricht hebben. De ploeg verdiende niet om te zakken. Er lopen een paar heel talentrijke voetballers rond op Le Canonnier. Wie uiteindelijk zal degraderen valt nog steeds moeilijk te voorspellen. STVV heeft het nog in eigen hand, maar als het alsnog misloopt moet er niet naar de trainer gewezen worden maar naar het bestuur dat na Nieuwjaar zijn talentrijkste spelers allemaal van de hand heeft gedaan. Met het vertrek van Schoofs, Edmilson en Dompé heeft het eigenlijk zijn ziel verkocht.”