Play-off 1 stond afgelopen weekend opnieuw bol van de spanning. Vooral Standard maakte opnieuw indruk door te winnen op het veld van AA Gent. Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt met plezier terug op afgelopen voetbalweekend en kijkt toch ook al uit naar de super belangrijke speeldag 7. “Wint Club zondag thuis tegen Anderlecht, dan is het kampioen.”

We beginnen de analyse met de match van het weekend waar er meest van werd gesproken. AA Gent-Standard en vooral: de tussenkomst van de VAR. “AA Gent is door deze 1-3 thuisnederlaag dé verliezer van de dag. Dat heeft het deels aan zichzelf te wijten en deels aan de twijfelachtige tussenkomsten van de VAR (videoref, red.). Zo hadden de Buffalo’s minimum een strafschop extra moeten krijgen na een duwfout op Gigot. Ik snap ergens wel de onvrede bij Gent. Voor de scheidsrechter wordt het er ook niet gemakkelijker op. De VAR grijpt normaal enkel in bij een duidelijke fout van de scheidsrechter. Terwijl er nu geen echte duidelijke lijn meer inzit. Los van deze commotie is het wel erg knap om te zien hoe Standard speelt. Voor mij dé ploeg van de play-offs. Net als vorige week tegen Club haalde het nu tegen AA Gent een achterstand weer op. Met nog 12 punten te verdienen, en een achterstand van 7 punten op de leider, is de titel buiten handbereik. Maar voor mij zijn de Luikenaars wel topkandidaat voor plaats twee.”

Anderlecht deed wat het moest doen. Winnen thuis die Charleroi. “Een correcte 3-1 zege voor paarswit dat nooit in de problemen kwam. Bovendien beginnen de troepen van VHB steeds beter en beter te voetballen. Knap was het om te zien hoe Andy Najar – voor het eerst in de basis sinds september 2017 – zijn heroptreden vierde en de ploeg aan het voetballen bracht. Ook Olivier Deschacht verdient een bloemetje. Knap hoe hij na alle commotie van de afgelopen maanden opnieuw op het veld stond. Ook Leander Dedoncker groeit stilaan naar zijn beste vorm toe.”

Titelstrijd of titel een feit?

Topaffiche voor de volgende speeldag is met voorsprong Club Brugge-Anderlecht. “Wint Club thuis, dan is het kampioen. Wint Anderlecht, dan zal de titelstrijd nog duren tot de laatste speeldag. Wie het zal halen is moeilijk te zeggen. Beide ploegen brengen goed voetbal. Winst of verlies zal opnieuw afhangen van details. Club is misschien, gezien hun thuisreputatie en fanatieke aanhang, lichtjes favoriet. Ik weet niet als Anderlecht voor deze kraker opnieuw beroep zal kunnen doen op Teodorczyk die vorige week onverwachts zijn broer verloor. Maar met of zonder de Pool. Het scheelt serieus. De goalgetter kan wegen op een verdediging. In ieder geval kijk ik serieus uit naar deze beslissende play-offmatch.”