Niets is deprimerender dan toe te moeten kijken hoe je bloemen, bomen of groenten wegkwijnen onder de aanval van insecten. Helaas zijn bladluizen, rupsen en slakken allemaal dol op gezonde planten. Met deze manieren ban je ze uit de tuin.

Schildluis

Deze parasiet is dol op een vochtige en warme omgeving en tast het hele jaar door kamerplanten aan zoals bijvoorbeeld de ficus of de orchidee, maar ook buitenplanten zoals de sering, linde of de oleander in de lente. De schildluis ziet eruit als een witte, plakkerige pasta die zich voedt met het sap van de plant, waardoor de plant verzwakt. De plant afnemen met een doekje gedrenkt in bier, alcohol van 90° of water en zeep is een goed preventief middel.

Rupsen

Rupsen zijn larven van verschillende soorten vlinders en kunnen zowel in de tuin als in de moestuin veel schade aanrichten. Er zijn veel synthetische producten verkrijgbaar, maar er bestaan ook heel wat milieuvriendelijke producten op basis van rotenon of bacillus. Of nog beter … vang ze met de hand!

Bladluis

Sierplanten, groenten, fruitbomen… Geen enkele plant is veilig voor deze groene, zwarte, bruine of gele insecten. In de tuincentra zijn antibladluismiddelen verkrijgbaar, maar je kan ook een aftreksel van brandnetels gebruiken. Een andere manier om de bladluis te bestrijden, is met lieveheersbeestjes. Die zijn dol op bladluizen: een larve kan tot wel 800 bladluizen per dag eten.

 

red ladybug on green grass

Lieveheersbeestjes zijn dol op bladluizen: ze kunnen er wel 800 per dag eten.

Witte vliegen

Ze komen tevoorschijn bij droog weer en voeden zich in de moestuin met kool, tomaten en komkommers en vliegen op in een grote, witte wolk zodra er aan de bladeren wordt geschud. Zegekruid, met zijn giftige bessen, verdrijft deze parasieten, maar kan soms iets te welig tieren! Een product op basis van pyrethrum is ook bijzonder doeltreffend als het ’s ochtends nauwkeurig op de aangetaste planten wordt aangebracht.

Mieren

Zoals bij de meeste insecten het geval is, zijn mieren in kleine aantallen nuttig, maar worden ze snel allesoverheersend en kunnen ze ziektekiemen overbrengen. Hun nesten zijn eveneens funest: ze maken gaten in de bodem, onder de bomen of de moestuin, waardoor de wortels volkomen bloot komen te liggen. Je kan rond je boom lijmbanden met hars aanbrengen, zodat de mieren niet naar boven klimmen. Je kan ze ook de pas afsnijden met een schoteltje chloor, koffiedik of citroenschijfjes.

Slakken

Slakken zijn dol op onze kolen en kroppen sla. Natuurlijk bestaan er slakdodende middelen, die alle slakken doden, maar deze kunnen schadelijk zijn voor het milieu en voor huisdieren. Probeer eerst een aantal natuurlijke methodes. Plant bijvoorbeeld rond je moestuin wat varens: naaktslakken hebben een grondige hekel aan deze plant. En ook producten op basis van ijzerfosfaat zijn heel doeltreffend: ze verzadigen de naaktslakken, waardoor ze je sla links laten liggen.

 

(Foto’s: iStock)