Een heerlijke kop fancy koffie, een lekker broodje voor je lunch, je saldo dat soms onder nul duikt: sommige kleine dagelijkse gewoonten kosten ons op het einde van de rit een pak geld. Als je op 1 februari stopt met onderstaande gewoontes, heb je op 31 januari 2019 € 2.000 gespaard. Niet mis toch?

Volgens een bevraging van SurveyMonkey spendeert zelfs bijna de helft van millennials – zeg maar iedereen geboren tussen 1985 en 2000 – meer geld aan koffie dan aan belangrijkere zaken zoals pensioensparen. Wat als we iets bewuster zouden omgaan met ons geld? Volgens een berekening van TopCompare.be, kan iemand die op 1 februari 2018 een paar simpele veranderingen doorvoert in zijn of haar dagelijkse routine, €2.000 besparen in één jaar.

 

1. Zet de verwarming 1 graad lager

Je verwarming 1 à 2 graden lager zetten voel je nergens – behalve in je portemonnee. Want wist je dat de kost voor verwarming 50 tot 70% uitmaakt van je complete energiefactuur? Door je verwarming 1 graadje lager te zetten, kan je tot 7% van je totale energiefactuur besparen. Op een gemiddelde energierekening van €1.279,95 is dat €90 euro op één jaar.

2. Krijg geld voor je mening te geven

Geld verdienen door je mening te geven te mooi om waar te zijn? Er zijn verschillende bedrijven die je betalen om bevragingen in te vullen, waarbij beloningen uiteenlopen van enkele tientallen centen tot een paar euro’s per bevraging. Rijk zal je er niet mee worden, maar het invullen van twee enquêtes per week (gemiddeld €1,50 per stuk) – wat je in totaal nog geen 30 minuten duurt – kan je in één jaar toch €156 euro opleveren.

3. Neem je lunch mee

Koop jij (bijna) iedere dag je lunch, in plaats van vanuit thuis iets mee te nemen? Hier is een grote besparing mogelijk: als je 3 van de 5 werkdagen zelf je eigen boterhammen of thuisbereide maaltijd meeneemt in plaats van iedere dag een broodje van €4 te kopen, dan heb je hiermee op 31 januari 2019 €453 bespaard.

4. Drink koffie op kantoor

De gewoonte van iedere dag een koffie te kopen sluipt er al snel in, maar tikt ook erg snel aan in de kosten. Een kop koffie kost al snel €3. Zou je, in plaats van vier dagen per week een kop koffie te kopen, dit slechts één keer per week doen en de koffie op het werk drinken, dan hou je aan het einde van het jaar €456 over.

5. Verkoop twee maal per jaar dingen die je niet nodig hebt

Uit onderzoek blijkt dat 34% van de Belgen wel eens tweedehands artikelen koopt. Doe hier je voordeel mee: we hebben allemaal spullen thuis liggen die we niet meer nodig hebben.

Indien je in mei en november een grote schoonmaak zou houden en daar beide keren €100 mee zou ontvangen voor je kledij, meubels of elektronica, levert je dat dus €200 op.

6. Sta niet in het rood en ga bewuster met je geld om (of leen van familie of vrienden)

Geen schande als het saldo van je zichtrekening af en toe een keertje onder de nul duikt. Maar structureel in het rood staan kan je een hoop geld kosten. De meeste banken rekenen tussen de 9% en 14% rente voor iedere euro die je onder de 0 staat. Hoeveel je bank precies rekent hangt af van de voorwaarden.

Als je een derde van het jaar €850 in het rood staat, zou dat je met een rente van 12% ongeveer €34 kosten.

7. Drink vijf pintjes minder per week

De Belg drinkt gemiddeld 13,2 liter pure alcohol per jaar, of 20 pintjes, per week. Indien een biertje €2 zou kosten, geef je €2.080 per jaar uit aan bier. Zou je dit aantal verlagen naar 15 pintjes per week, dan kom je uit op een jaarlijks bedrag van €1.560. Een besparing van €520 dus.

8. En ouderwets sparen, levert dat nog wat op?

Kan je je kapitaal niet zachtjes aan laten groeien? Met de lage spaarrentes van vandaag is dat niet makkelijk, maar toch beter dan niks verdienen. De gemiddelde Belg heeft ongeveer €5.000 op zijn zichtrekening staan. Zou je dit bedrag naar de spaarrekening met de hoogste rente (de ME12 Spaarrekening met 1%) oversluizen, dan heb je aan het einde van de rit €50 extra gespaard. Geen enorm bedrag, maar toch beter dan je geld te laten inslapen op een zichtrekening zonder rente. Kies daarbij goed je spaarrekening uit, want veel banken bieden slechts het wettelijk minimum op hun spaarrekening (0,11%). In dat geval zou je enkel €5,50 meer hebben gespaard dan op de zichtrekening.  De huidige rentevoeten checken? TopCompare zette ze voor jou op een rijtje!