Een samengesteld gezin was op zoek naar een nieuwe woning waarin ze comfortabel met acht gezinsleden konden wonen. Het ideale huis vonden ze in een nieuwbouw, waarin ze vandaag volop genieten van licht en ruimte.

Door Kelly Cuypers * Foto’s: M-Photography

Om de woonwensen van het samengestelde gezin volledig naar realiteit te brengen, besliste het koppel voor een nieuwbouw te gaan. “Beiden hadden we eerder al in een donkere pastoriewoning gewoond. Net daarom wilden we een lichtrijke woning met grote raampartijen”, blikt het koppel terug. “We kozen voor een vrijstaande nieuwbouw om de woonst volledig naar onze wens te bouwen en in te richten. We waren beiden gecharmeerd door een betonnen constructie en kozen bewust om het beton ook aan de binnenkant zoveel mogelijk zichtbaar te houden.”

Nood aan drie badkamers

Om hun wensen in een ontwerp om te zetten, schakelden ze het architectenbureau van Christophe Baetens in. “De opdracht was een woning te ontwerpen met een zeer ruim programma, maar toch compact, waarin een optimale beleving centraal moest staan”, vat Christophe Baetens het ontwerp summier samen.

“De woning diende praktisch ingericht te worden. Niet alleen op het gelijkvloers maar ook op de slaapverdieping moest het voldoende ruimte bieden. De ouders beschikken over een slaapkamer met badkamer in één ruimte. Daarnaast zijn er vier kinderslaapkamers en twee aparte badkamers en toiletten voor de zes kinderen. Dat is werkelijk nodig.”

Contrast scheppen

Daarnaast moest het interieur design en eenvoud uitstralen. Het interieur met zichtbaar beton toont uiteraard volledig grijs. In de keuken bieden de houten tafel aan het keukeneiland en de keukenfronten een subtiele warme sfeer. Op de bovenverdieping brengt het licht getinte parket een kleine kleurschakering maar vooral enige warmte.

Ook buiten is het beton zichtbaar. De voor- en rechterzijgevel tonen strak met een witte crepi en zichtbeton. Het zwarte buitenschrijnwerk en de zijgevel in zwart geoliede thermowood scheppen het nodige contrast.

Geen oververhitting

De woning baadt vooral langs de achtergevel groots in het licht. Het risico op oververhitting is volledig weggewerkt. “Door rekening te houden met de oriëntatie van het overdekte terras en de plaatsing van luifels is er toch voldoende schaduw gecreëerd zonder aan licht of ruimte in te boeten”, aldus de architect.

“Een juiste positie van de ramen is voor ons van essentieel belang. Ramen dienen niet alleen voor lichtinval, maar ook voor ruimtelijkheid en perspectief in de ruimte en ook naar de tuin toe. Ramen tot aan de grond geven eveneens een grote ruimtelijke meerwaarde. Daarom hebben we dat ook in de slaapkamers zo doorgetrokken.”

Sportkelder

Ook de kelder baadt in rechtstreeks licht. Door de glazen bewandelbare vloerplaten zijn de leefruimte en kelder verbonden met elkaar. “De trapkoker verbindt deze ruimtes zonder dat het gezin akoestisch nadeel ervaart van de sporters in de kelder”, licht Christophe Baetens toe.

“Een interessante troef bij deze woning is het hellend vlak dat naar de kelder leidt. Bewoners kunnen zo tot beneden fietsen en er hun fiets bergen. Zo hebben ze zich een extra tuinberging of garage in de tuin bespaard.”

Woonfiche

– Locatie: Borsbeek
– Architect: Christophe Baetens
– Type woning: vrijstaande nieuwbouw
– E-peil/K-peil: E45
– Bouwjaar: 2017
– Budget: 650.000 euro
– Woonoppervlakte: 290 m²
– Gezinssituatie: samengesteld gezin (8 gezinsleden)