Vanaf vanavond openen Karen Damen en James Cooke hun eigen camping op VIER. Het olijke duo wordt opgeleid tot campinguitbaters en zet elk week haar tenten op voor een groep bijzondere gasten: dove mensen, kinderen die lijden aan de verouderingsziekte progeria, mensen met een mentale beperking, … Karen en James bezorgen hen de tijd van hun leven.

Sebastiaan Bedaux

Karen Damen en James Cooke, niet de meest ervaren kampeerders, brachten voor hun gloednieuwe tv-programma zeven weken door op een camping, in een caravan zonder stromend water maar wel met spinnen. Ze ontvingen er heel bijzondere gasten, met wie ze op korte tijd een sterke band opbouwden en wiens dromen ze probeerden waar te maken.

“Hoe wij die zeven weken hebben beleefd, is heel moeilijk om uit te leggen”, vertelt Karen. “We hebben enorm veel gelachen en geweend, gelachen met de miserie, geweend van het lachen. De opnames waren een rollercoaster vol emoties voor ons.” James vult aan: “Het was een fantastische ervaring, vooral omdat we de kans hadden om met mensen in contact te komen die je normaal gezien niet zo snel of intens leert kennen. We hebben heel veel geleerd over mensen met aandoeningen en heel veel respect gekregen voor hoe ze met die aandoening omgaan. En daarbovenop hebben we ook nog het campingleven ontdekt.”

Even over dat campingleven: hoe onervaren waren jullie?

James: “Ik ben wel ooit met mijn ouders naar een camping geweest toen ik heel klein was, maar daar bestaan enkel nog foto’s en dus geen herinneringen meer van. Karen was iets meer ervaren dankzij haar tijd bij de scouts. In de eerste aflevering ontvangen we trouwens nog geen gasten, maar leren we de camping kennen. Dan ontdek je dus dat je een jeton nodig hebt voor warm water in de douche en dat je zelf je wc-papier moet meenemen als je naar het toilet gaat. Het was met andere woorden een echte ontdekking, die camping.”

Een andere – belangrijkere – ontdekking zijn de groepen die jullie met open armen ontvangen vanaf de tweede aflevering. Het maakt blijkbaar weer heel wat emoties los.

James: “Ja, er wordt veel geweend in het programma, maar ik wil daar iets over zeggen: dat doen wij dus alleen maar omdat het zo plezant was geweest, omdat wij afscheid moesten nemen na een ongelooflijk toffe periode met die mensen. En bij de kinderen met progeria (aflevering 2, red.) was dat nog intenser: je kunt nooit zeker weten of je elkaar daarna nog gaat zien door hun kortere levensverwachting.”

Een deel van de charme van het programma is jullie interactie. Zijn jullie beter op elkaar ingespeeld dan in Nieuwe Buren, jullie vorige VIER-programma?

Karen: “Nee, dat denk ik niet. Wij voelen en vullen elkaar perfect aan, dat was toen ook al zo. En voor ons gaat dat allemaal heel natuurlijk. Het is niet zo dat wij opstaan en een plannetje verzinnen om hilarische of emotionele televisie te maken. Alles gaat zoals het gaat. Ik heb het gevoel dat James een lichaamsdeel van mij is, zo organisch werken wij samen.”

James: “Het is ook niet leuker of minder leuk om te doen dan Nieuwe Buren. Het is gewoon anders, met deze overeenkomst: we leren mensen kennen. En net daar genieten wij zo van. Zeker als het zo’n bijzondere mensen zijn als onze campinggasten.”

Camping Karen & James, vanaf 28 augustus elke maandag om 20u35 op VIER.