Claudia Van Avermaet is onze nieuwe experte Fit & Gezond: “Gezond kan echt wel eenvoudig zijn”

2840
(foto Stefanie Faveere)
(foto Stefanie Faveere)

“Een uitbarstende vulkaan met duizend en één ideeën, zo omschreef mijn broer me vroeger. Ik begrijp hem volledig, ik wou alles uittesten en proberen, mijn interesses waren torenhoog voor alles wat met sport, creatief zijn en voeding te maken had. Dat had zijn voor- en nadelen, want ik moest een hobbelig parcours afleggen om te weten te komen wat ik écht wou in het leven”, verklapt Claudia Van Avermaet. Een portret van onze nieuwe Fit & Gezond-experte, in haar eigen woorden.

Als kind groeide ik op in een gezin waar wielrennen centraal stond. Maar mijn interesses reikten veel verder dan dat: ik speelde piano, ging naar de kunstschool, bakte elke week taarten of cakes, ging paardrijden én ik was overgevoelig voor alle emoties die er bestonden.

Ik was de flapuit, de durver en in de Chiro had ik de bijnaam ‘bezige bij’. Kortom, ik leefde voluit met dromen, durven en doen.

Mijn burn-out

Dat te veel en te ijverig zoemen resulteerde op mijn 29ste in een domper van een emotionele burn-out, waarin ik mezelf helemaal voorbij was gehold. Nog meer besefte ik dat die vulkaan vanbinnen nood had aan stabiliteit, bewuster worden van emoties en dat ik op zoek moest gaan naar mijn eigen ‘zelf’.

Ik startte een blog, uit eenzaamheid tijdens mijn burn-out, en begon ondertussen ook bij te leren over voeding, yoga en meditatie. Helaas ging het allemaal niet zo snel als ik wou… Ik was opnieuw hervallen in mijn oude gewoontes van té veel en té ijverig. En dat liet zijn sporen na: hyperventilatie en angstaanvallen bleven niet uit. Ik moest keer op keer op de rem gaan staan.

Mijn parcours was hobbelig, met vallen en opstaan. Ik had geen energie en ging dus op zoek naar wat mijn lichaam nodig had om terug gezond en gelukkig te worden.

Het eerste boek

Ik begon op mijn blog ook te schrijven over mijn zorgen en ervaringen, en zo ontstond het idee voor een boek. Ik wou mijn ervaringen gebruiken om andere mensen te helpen. Voeding, mind, bewegen, jezelf graag zien en op tijd op je rem gaan staan, het is zo belangrijk in deze maatschappij. Die wetenschap wou ik met anderen delen.

(foto Stefanie Faveere)
(foto Stefanie Faveere)

Ik ben dus op zoek moeten gaan naar wie ‘ik’ werkelijk ben. Welk pad je ook neemt, geef het tijd. Soms val of struikel je, net zoals ik. Soms ben ik onzeker en verlies ik me in mijn emoties, maar dat is oké. Ik heb mijn lichaam geleerd om te proberen op elk moment rust te vinden. Ik probeer niet meer te vluchten, maar in mezelf te geloven. Als we onszelf willen zijn, hebben we de moed nodig om alleen te kunnen staan. Zo maak je stap voor stap je eigen pad.

Ik ben nog steeds graag de sporter, de actieve bezige bij. Maar ik heb ook geleerd dat ademen en ontspannen minstens even belangrijk zijn. Ik bruis nog steeds van de ideeën, maar die kan ik voorlopig helemaal kwijt in het schrijven van boeken, het fotograferen en stylen van recepten en het schilderen van dieren. Ik geef lessen yoga en pilates voor het pittigere werk en meditaties om op de rem te duwen. Alles draait rond balans in geven en nemen. Het vinden van jezelf, het bewuster worden van je lichaam en je gevoelens.

‘Power’ als mijn leidraad

Ik heb zelf een onregelmatig leven met variabele uren. Soms heb ik twee pubers aan tafel, soms zijn we met ons vijven. Bij elk recept of elke lunch heeft iedereen zijn eigen mening en dat verloopt iedere dag anders. Het ene moment haalt de ene zijn neus op, het andere moment de andere.

Voeding blijft belangrijk in een gezonde levensstijl. Een gezonde maaltijd op tafel toveren is in onze maatschappij niet altijd zo vanzelfsprekend. Want overal is ‘slecht’ en ‘niet voedzaam’ voedsel verkrijgbaar. Nochtans is healthy food de laatste jaren wel hip geworden. Al is het niet altijd evident, het ene moment is kokosolie gezond, het andere moment dan weer niet. De wereld van de voeding evolueert snel en elke dag komen er ook nieuwe inzichten. Dat maakt het boeiend maar soms ook verwarrend.

Mijn tip hierbij: volg je gevoel en merk op hoe jouw lichaam reageert op wat je eet. Je lichaam geeft duidelijke signalen als het niet oké is. Zodra je bewust met voeding bezig bent, gaat het vanzelf. Als ‘healthy expert’ wil ik jullie vooral inspireren hoe eenvoudig ‘gezond’ eigenlijk wel kan zijn. Door jullie wegwijs te maken in de drie pijlers voeding, mind en beweging wil ik jullie laten bruisen van de energie.

(foto Stefanie Faveere)
(foto Stefanie Faveere)