Mag ik even pleiten voor de schoonheid en het bijbehorende genot van… niets?”

194

Pascal Kerkhove, directeur redactie De Zondag, mijmert elke week aan de ontbijttafel over de dingen des levens.

‘Aan wat denk je?’ Als die vraag onverwacht en confronterend komt, is er meestal slechts één antwoord: ‘Niets’. Soms gebeurt het thuis, dan weer op het werk of op school. Op dat moment is ‘niets’ vaak de enige en ideale vluchtweg. Zonde. Niets verdient beter dan het statuut van vluchtweg, het is een zalige eindbestemming. Mogen deze woorden dan ook een kort pleidooi zijn voor de schoonheid en het bijbehorende genot van niets. We lijken het gevoel kwijt te zijn, verloren ergens onderweg de haastige jacht op almaar meer iets.

Ik probeer het wel eens, aan niets denken. Meestal gebeurt dat aan zee, zomaar op een stoel of in een zetel en met de blik op oneindig. Voorbij de zee kan een mens niet kijken. Ik doe het ook in bed, als iets mij wakker houdt en met de blik op het plafond. Verder dan het donker kan een mens altijd kijken. Soms lukt het, vaak niet. Het niets ligt nooit voor het grijpen, daarvoor is het veel te mooi.

Ons hoofd zit intussen weer propvol. Het is plots aan Koen Geens om een federale regering te vormen, de Engelsen mogen het voortaan alleen doen, koning Albert moet het dan weer met een dochter meer doen, de vrijgesproken artsen op het euthanasieproces moeten niet naar de gevangenis, de veroordeelde dokter André Gyselbrecht mag daar even uit, minister van Volksgezondheid Maggie De Block stelt ons gerust over het coronavirus, president Donald Trump doet dat met zichzelf. Het houdt niet op, het houdt nooit op. U kent het ongetwijfeld: thuis willen ze dit, op het werk willen ze dat. En overal willen ze nog iets anders. We geven, we krijgen, we praten, we luisteren, we zoeken, we vinden… Altijd meer iets. Hoe zalig kan een contrast zijn. Niets. Wat als we het vandaag gewoon eens proberen? Een flirt met het niets op zondag, onze dag. Een seconde, een minuut, een kwartier, een uur… Het hoofd zalig leeg en op slot voor al dat iets. Gewoon niets. Ik wil er graag aan denken, zolang er maar geen onverwachte vraag komt.

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? Pascal.kerkhove@roularta.be