“Niemand kan iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen.”

324

Pascal Kerkhove, directeur redactie De Zondag, mijmert elke week aan de ontbijttafel over de dingen des levens.

Valencia is een prachtige stad.

Ik ontwaak en kijk vanuit mijn balkon recht in de ogen van de zee. De zon schijnt fel en verkleint mijn blik van open naar half dichtgeknepen. Het is iets meer dan twintig graden en ik waan mij in de winters van vroeger. Je nam op Zaventem een vliegtuig in de kou en stapte een paar uur later uit in de zon. Het veranderende klimaat staat dat soort zekerheden niet meer toe, maar soms lukt het nog. De zee straalt macht uit, met meedogenloze regelmaat en ritmisch geruis. De kracht van heen en weer. Het waait zachtjes in Valencia, van angst voor corona en mondmaskers nog geen spoor. Tijdens mijn ochtendzoektocht naar ontbijtgranen loopt een eenzame jogger mij tegemoet. Hij zegt buenos días, ik zeg goeiemorgen. Ik glimlach, hij ook. Mijn eerste goed gevoel van de dag staat op de teller. Vreemd, ik ben alweer een dagje ouder, maar voel me jonger dan gisteren. Een spontane goeiemorgen is een compliment, net omdat je het niet meer verwacht. Klein en fijn. Eén woord slechts, maar je bent dat ene woord wel waard. Tijdens onze ochtenden lopen we elkaar voorbij op straat. We kijken vaak nors op tram of bus en eenmaal op de trein, verdwijnen we snel en anoniem in de eigen gsm-wereld.

Het kan anders, goeiemorgen beste lezer van deze Goeiemorgen. Terwijl ik de woorden schrijf, spreek ik ze uit. Mijn echtgenote schrikt want het is al kort na de middag. Ik zeg dat de zon haar nog mooier maakt dan ze al is. Ze glimlacht. We zijn in Valencia omdat een eerste bezoek schreeuwde om een tweede, maar dat tweede werd verhinderd door een gepland vertrek in de ochtend van dinsdag 22 maart 2016. We konden niet vertrekken, we mochten nog leven. We doen dat, met dankbaarheid en mededogen. Voor altijd. Ik huldig een oud gezegde: niemand kan iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen.

Het is niet anders met een compliment. Thuis, op het werk, op straat of in de politiek: mis op deze complimentendag geen kans om het te doen. Mis die kans ook morgen niet, of overmorgen en de dag nadien. Het is schoon te geven, het is warm te krijgen. Wij blijven nog enkele dagen in Valencia.

Het is een prachtige stad.

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? pascal.kerkhove@roularta.be