Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, geeft elke week zijn eigenzinnige kijk op de voetbalactualiteit.

Bayern München, een voorbeeld in Europa

Journalisten die een interview wilden maken, hadden het vroeger gemakkelijk. Je belde een voetballer op en maximaal twee dagen later mocht je al langs gaan. Nu gebeuren afspraken via perschefs. De ene heeft daarbij al wat meer beslissingsbevoegdheid dan de andere. Soms worden voetballers uit de media gehouden omdat het moment niet opportuun wordt geacht. Vaak heeft de vraag of een interview doorgaat ook te maken met het resultaat. Terwijl voetballers ambassadeurs van een club horen te zijn. Ze kunnen als het ware niet genoeg in de media opduiken en moeten zeker niet, zoals in Engeland, in een cocon leven. Afgeschermd van alles en iedereen.

Geen club die dat beter beseft dan Bayern München. Na iedere training kunnen de media gedurende 20 minuten met zes spelers praten. Drie voor de geschreven pers, drie voor de audiovisuele. Na 20 minuten wordt er gewisseld. Zo was bijvoorbeeld de Poolse spits Robert Lewandowski afgelopen woensdag beschikbaar, de dag nadat hij in de competitiematch tegen VfL Wolfsburg vijf doelpunten in negen minuten had gemaakt. Toen Louis van Gaal dat persbeleid in zijn periode bij de Duitse recordkampioen wilde veranderen, kreeg hij te horen dat daar geen sprake van kon zijn. Hij diende zich aan te passen aan de clubcultuur. Die wordt op dat vlak bepaald door de communicatiedirecteur. En niet door de trainer. Van Gaal aanhoorde het en bond in.

Bayern München, dat dinsdag in de Champions League tegen Dinamo Zagreb zijn 219e Europese wedstrijd speelt, is met een omzet van tegen de 600 miljoen euro langzamerhand uitgegroeid tot de rijkste club ter wereld. Het wordt geleid door échte, in de praktijk gevormde voetbalmensen. En vooral: het leeft niet op het ritme van de emotie, de aanwezigheid van een in Duitsland machtige boulevardpers ten spijt. Laat staan dat voetballers geen interviews zouden mogen geven omdat er een wedstrijd is verloren.

Bekijk hier nog eens de vijfklapper van Lewandowski: