Lekker ploeteren mag: de leukste modderwandelingen

623
Ook de kleinste wandelaars zijn fan van modderwandelingen. (foto Maf)
Ook de kleinste wandelaars zijn fan van modderwandelingen. (foto Maf)

Er was eens … modder. Dat heerlijke bruine goedje dat op je schoenen en broek blijft plakken. Een dagje door de modder waden, laat je spieren de dag nadien luidop zingen. Onderstaande natuurgebieden garanderen altijd modder.

Baden in bomkraters

Vlakbij de Nekkerhal ligt het Mechels Broek, een moerasgebied langs de Dijle. In dit natte weidenlandschap zijn nog een veertigtal bomkraters zichtbaar uit de Tweede Wereldoorlog. Amfibieën en watervogels hebben er hun tweede thuis van gemaakt. Bovenop de uitkijktoren zie je de Gallowayrunderen her en der in het gebied grazen. Een mooie wandeling is de paarse Natuurpunt-wandellust (5,5 km) vanaf het bezoekerscentrum.

Muizenhoekstraat 7, Muizen, www.mechelsrivierengebied.be

In het Mechels Broek wandel je door prachtige natuur op een boogscheut van de stad. (foto Visit Mechelen)
In het Mechels Broek wandel je door prachtige natuur op een boogscheut van de stad. (foto Visit Mechelen)

Kleurrijke dotterbloemen

Verschillende wandelingen door de Vallei van de Abeek starten aan de Sint-Harlindis en Relindiskerk in Ellikom. Binnen enkele dagen bloeien de gele dotterbloemen in de elzenbroekbossen in de vallei. Een Mooie foto’s gegarandeerd! Omdat in de vallei veel kwelwater aan de oppervlakte komt, zijn er her en der knuppelpaden aangebracht om het toch droog te kunnen houden. De Abeek is een zuivere waterloop en bevat heel wat leven.

Brogelerweg 1, Ellikom, www.abeek.be

Zeldzame planten

In de Durmevallei zijn verschillende mooie natuurgebieden te vinden. Tussen Daknam en Lokeren liggen de Daknamse Meersen, een gevarieerd nat gebied met bosjes, riet, knotwilgen en talrijke beekjes. Een oude spoorbedding loopt er dwars doorheen. Er groeien verschillende zeldzame planten. Op één stuk hooiland bloeit vanaf mei de vleeskleurige orchis. Het bewegwijzerde Koning Nobel-wandelpad (7 km) doet het gebied aan.

O.L.V.-kerk, Daknam-dorp z/n, Daknam, toerisme.lokeren.be

Blotevoetenpad in veenmoeras

Natuurgebied Rotte Gaten in Meerbeek heeft een weinig aantrekkelijke naam. Toch kan je in dit buffergebied van de Molenbeek je hart ophalen. Je vindt er een avonturenpad en aansluitend een blotevoetenpad. In de bomen groeit maretak. Binnenkort komen de voorjaarsbloeiers in dit uitzonderlijk natte gebied tot bloei.

Kruispunt Schoonaardestraat – Broekstraat, Meerbeek, www.toerismevlaamsbrabant.be/kortenberg

Verdwenen vijvers

In de zomer krioelt het van de muggen in natuurgebied Gulke Putten tussen Ruiselede en Wingene. De naam komt van de vele visvijvers die hier vroeger lagen. Nu vormt het gebied een aangename afwisseling van bossen en heide. Wandelnetwerk Bulskampveld trekt er dwars doorheen. Je vindt in de buurt ook twee avontuurlijke expedities voor kinderen.

Boskapeldreef 6, Wingene, www.natuurpunt.be. Stap richting knooppunt 61 voor Gulke Putten.