Terug naar 2008 met Kim Gevaert: “Het blijft leuk om over ons sprookje te praten”

Op 22 augustus 2008 liep de Belgische aflossingsploeg naar een zilveren olympische medaille op de 4×100 meter. Het verhaal eindigde echter niet na de recordrace in Peking. Acht jaar na datum kregen Kim Gevaert en co alsnog het goud, toen bleek dat een Russin een positief dopingstaal afgeleverd had. Voer voor de geschiedenisboeken.

Het zou een uitstekende vraag zijn voor een sportquiz: wat weet je over Joelia Tsjermosjanskaja? Voor Olivia Borlée, Hanna Mariën, Élodie Ouédraogo en Kim Gevaert is het echter een fluitje van een cent. Het was namelijk deze Russin die een positief dopingstaal afleverde toen het IOC in 2016 besloot om de urinestalen uit 2008 te laten hertesten met de nieuwste technologieën . Dat positief staal leverde de Belgische estafetteploeg alsnog olympisch goud op de 4×100 meter op. Liefst acht jaar na hun epische race op de Olympische Spelen in Peking.

Kim Gevaert was destijds het sportieve uithangbord van de Spice Girls , zoals de dames zichzelf noemden. Kim behaalde namelijk ook individueel grote successen, maar de olympische triomf spant toch de kroon. “Of ik het niet vervelend vind om weer over die Olympische Spelen te praten?”, lacht Kim. “Nooit! Het blijft leuk om over ons sprookjesverhaal te praten. Het verhaal van ons gepassioneerd team, dat in het onmogelijke bleef geloven…”

Onverwachte wending

Op de 4×100 meter in Peking liep het Belgische team naar een topchrono van 42 seconden en 54 honderdsten. Enkel het gecontesteerde Rusland deed beter. Toch waren de dames vooral verbijsterd dat ze acht jaar later alsnog een gouden plak kregen. “Natuurlijk kenden we de reputatie van de Russinnen wel, maar zolang er niets bewezen is… Dat er toch nog zo’n omvangrijk dopingschandaal zou komen, hadden we natuurlijk niet verwacht. Niemand wellicht. En al helemaal niet dat we ook zo snel nadien nog een gouden medaille zouden ontvangen. We dachten op z’n minst dat de Russen er een lange juridische strijd van zouden maken”, aldus Kim.

“Eigenlijk was het allemaal heel gek. Ikzelf had in 2016 al drie kinderen, die begrepen er geen snars van. Nu voelt het een beetje aan alsof we twee medailles gewonnen hebben: zilver in 2008 en goud in 2016. Het zou natuurlijk nóg fijner geweest zijn als we meteen onze gouden medaille haalden, maar de viering die we nu in Brussel kregen, was ook écht wel fantastisch.”

In 2016 mochten Kim, Elodie, Hanna en Olivia eindelijk hun gouden medaille in ontvangst nemen. (foto AFP)©JOHN THYS AFP
In 2016 mochten Kim, Elodie, Hanna en Olivia eindelijk hun gouden medaille in ontvangst nemen. (foto AFP)©JOHN THYS AFP

Nu alle vier mama

Anno 2021 zijn Olivia Borlée (35), Hanna Mariën (39), Élodie Ouédraogo (40) en Kim Gevaert (42) allemaal gestopt met atletiek. En sinds kort zijn ze ook allemaal mama, nadat Olivia begin maart beviel van haar dochtertje Olga. Olivia runt samen met Élodie het sportieve modemerk 42|54, vernoemd naar hun recordtijd in Peking. Laatstgenoemde is ook vaak te zien in televisieprogramma’s. Hanna is dan weer aan de slag als personal coach, terwijl Kim haar studies tot logopediste in de praktijk omzet. “Twee dagen per week ben ik als zorgjuf en logopediste aan de slag in scholen, daarnaast geef ik lezingen bij bedrijven en ben ik bij verschillende organisaties actief als ambassadrice”, verklaart Kim. “Het is heel gevarieerd, compleet anders dan constant trainen op een looppiste dus. Als mama van vier kinderen geniet ik er ook wel echt van om ook iets anders te doen dan de was en de plas.” (lacht)

“Het contact met de andere dames van de aflossingsploeg is trouwens nog steeds erg goed. En dan doel ik zeker niet alleen op het team van Peking, maar ook op anderen die er voordien bij waren. Zo was er al eens een elektronisch aperitiefmomentje tijdens corona en sturen we ook geregeld berichten naar elkaar. Ons sportief succes is zeker niet meer gespreksonderwerp nummer één. Dat zullen eerder de kinderen zijn.”

Toekomstplannen

De uitgestelde triomf van Kim Gevaert en co is een van de sportieve hoogtepunten uit de voorbije twintig jaar. Maar welke doelen stellen de dames nu nog voorop voor de volgende twee decennia? “Ik weet dat het cliché klinkt, maar eigenlijk wil ik gewoon veel fijne momenten beleven met mijn gezin”, besluit Kim. “Mijn eigen ambities heb ik uiteindelijk al kunnen waarmaken. Voor de anderen kan ik natuurlijk niet spreken en iedereen zal uiteraard wel nog ambities hebben, maar het gezin staat nu toch voorop.”

(Arjan Desante)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier