“Als de nationale ploeg speelt, komt het leven even tot stilstand in Zweden”

168

Wie op zoek is naar een Zweed(se) in ons land komt snel uit bij autofabrikant Volvo. Charlotte Kearns Nordqvist verhuisde 23 jaar geleden naar ons land voor de Zweedse autobouwer, Anna Fredriksson werkt sinds 18 maanden voor Volvo in Gent. Beide dames zijn voetbalfans en hebben het zelf ook gespeeld. Wij blikken met hen vooruit op Zweden-België…

“Enerzijds hoopten we dat Zweden en België in dezelfde poule verzeild zouden geraken, maar anderzijds is het natuurlijk een nadeel voor de kwalificatiekansen van Zweden”, vertelt Anna Fredriksson (links op de foto). “Voor mij liggen de zaken iets gecompliceerder aangezien ik getrouwd ben met een Ier”, voegt Charlotte Kearns Nordqvist (rechts op de foto) daar aan toe. “Ik hoop dus dat ook Ierland zich plaats voor de achtste finales.” (lacht)

Volgens het duo passen de Rode Duivels maar beter op voor hun Zweedse tegenstrever. “Als Zlatan Ibrahimovic het niveau haalt dat hij dit seizoen bij PSG bereikte geef ik ons een goede kans”, aldus Charlotte. “Maar weinig ploegen hebben zo’n speler die zo gemakkelijk het doel weet staan. En we hebben ook het voordeel dat we als underdog kunnen spelen.”

“Behalve Ibrahimovic spelen er niet echt sterren in het elftal, maar de Zweedse nationale ploeg is als groep vooral sterk”, pikt Anna in. “Bij de Rode Duivels lijkt iedereen de held te willen zijn.”

Ondertussen draait de EK-koorts in Zweden op volle toeren. “In Zweden zijn er veel meer sportbars dan in België. Daar is het altijd over de koppen lopen”, legt Anna uit. “Het dagelijkse leven komt dan even tot stilstand. Ook hier bij Volvo laat de gezonde rivaliteit met de Belgische collega’s stilaan op.”