Meter Astrid Stockman kijkt uit naar de 1.000 km van Kom Op Tegen Kanker

232

In het Hemelvaartweekend trappen duizenden zielsgenoten ten voordele van de strijd tegen kanker. Zo ook sopraan Astrid Stockman. Zij heeft geen moment getwijfeld om het meterschap van de 1.000 km voor Kom Op Tegen Kanker te aanvaarden. “Ik sta enorm achter het concept en ben zoals zovelen ook al meermaals geconfronteerd met kanker”, vertelt ze.

Astrid Stockman heeft er de laatste maanden een zeer strak trainingsschema opzitten en kijkt ernaar uit om komend weekend de fietsschoenen aan te gespen en het nationale peloton tijdens drie ritten van 125 kilometer te vervoegen. “Ik sta hard achter het idee van Kom Op Tegen Kanker om mensen beter te screenen, te behandelen en de levenskwaliteit van de mensen en de familie eromheen te verbeteren”, licht ze toe.

Astrid werd al op jonge leeftijd van nabij geconfronteerd met kanker. “Als kind zag ik hoe mijn grootmoeder, waar ik mijn tweede thuis had, plotsklaps uit mijn leven verdween. Mijn grootmoeder was in de vijftig en dit verlies heeft een grote impact gehad op mij. Afgelopen jaar zijn nu ook nog mijn tante en mijn schoonvader overleden aan kanker”, gaat ze verder.

Het meterschap aanvaarden was één ding, op de fiets springen een ander. “Ik fiets wel nu en dan, maar niet regelmatig. Deze trainingen hebben dan ook heel wat van mij gevergd. Het was hard werken,  zo’n 10 uur per week. Maar ik vind het heel fijn om me nu zekerder te voelen op de fiets. Ik heb ook geleerd dat het dus wel kan om fietsen in te plannen in mijn agenda. Ik heb dan ook het goede voornemen om te blijven fietsen”, lacht ze.

Verhalen op de fiets en in de muziek

Of we haar gaan horen zingen op de fiets? “Neen hoor, ik zing nooit tijdens het fietsen. Wel heb ik gemerkt dat fietsen en zingen complementair zijn. De duurtraining zorgt dat de longcapaciteit vergroot, wat mij als sopraan ten goede komt. Niet alleen fysiek zie ik voordelen, ook mentaal. In het dagdagelijkse leven ontvang ik enorm veel prikkels waar ik dan muzikaal mee aan de slag ga. Op de fiets geniet ik van een prikkelarm moment. Zo kan ik mijn hoofd leegmaken. Wanneer ik van de fiets stap, bruis ik van energie en creativiteit”, zo gaat Astrid verder.

Ze kijkt enorm uit naar de fietshappening. “Die 375 kilometer is een persoonlijke uitdaging. Verder ben ik ook benieuwd naar het parcours en het fietsen zonder verkeer”, legt ze uit. De 1.000 km van KOTK staat ook bekend om een fijne sfeer en wordt getypeerd door de vele persoonlijke verhalen. “Iedereen heeft zijn of haar eigen reden om op de fiets te stappen en tijdens het fietsen worden ongetwijfeld heel wat verhalen gedeeld. Muziek vertelt ook verhalen, dus ik ben daar wel gevoelig voor. Het interesseert me hoe mensen in het leven staan, wat hun visie is op bepaalde zaken. Ik kan dus wel een luisterend oor bieden”, besluit ze.

De 1.000 km wordt verreden van 26 tot en met 29 mei. Meer info op www.de1000km.be